Nagyváradi kulturális intézmények összevonása ellen tiltakoztak Erdélyben

Utcai performansszal és villámcsődülettel tiltakoztak Nagyváradon és Szatmárnémetiben péntek este román és magyar művészek a Bihar megyei tanács azon terve ellen, amely összevonná egyetlen nagy közös intézménybe a nagyváradi román és magyar színházakat, bábszínházakat, táncegyütteseket, valamint a filharmóniát, valamint a fenntartó megszüntetné a művészek határozatlan időre szóló munkaszerződését.

A nagyváradi kulturális intézmények támogatása érdekében több petíció született, számos vezető román színházi szakember is kifejtette aggodalmát a megyei önkormányzat tervével kapcsolatban.

Péntek este több százan gyűltek össze a nagyváradi Szent László téren, ahol az összevonás által érintett kulturális intézmények művészeinek tiltakozó megmozdulásán. Rövid előadás után felolvasták románul és magyarul azt a tiltakozást, amelyben kérik az intézmények önállóságának, valamint a határozatlan időre szóló munkaszerződéseknek a megtartását.

Szatmárnémetiben az Északi Színház magyar nyelvű Harag György és román nyelvű Andrei Raicu társulata tartott villámcsődületet, ezzel fejezve ki tiltakozását a Bihar megyei önkormányzat tervei ellen. A döntés “a 120 éves hagyománnyal rendelkező nagyváradi magyar színház önálló létét veszélyezteti” – fogalmazták meg.

Nagyváradi kollégáikkal a temesvári és a kolozsvári magyar színház művészei is kifejezték szolidaritásukat közösségi oldalukon.

Május elején került nyilvánosságra a Bihar megyei önkormányzat elnökének, Ilie Bolojannak az a terve, hogy egyetlen közös intézménybe szervezné a Szigligeti Színházat, a román Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát. Mindkét színházban van bábtársulat és néptáncegyüttes is, így lényegében hét társulatot vonnának össze. Az átszervezés következtében megszűnne az intézmények repertoárjellege és projektintézményekké válnának.

A Bihar megyei önkormányzat vezetősége egyelőre hivatalosan cáfolta, hogy a napirendjükön szerepelne ilyen határozattervezet. A terv úgy került nyilvánosságra, hogy Ilie Bolojan egy találkozón ismertette a román színház művészeivel elképzeléseit.

A volt nagyváradi polgármester által vezetett megyei önkormányzat a tavalyi választások óta már több jelentős költségcsökkentő intézkedést hajtott végre, a Várad és a Familia kulturális folyóiratokat például a Bihar megyei könyvtárba olvasztotta be.

MTI

Kiemelt képünk forrása a Wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre