Orbán Viktor: Közterületen viszlát a maszknak!

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában adott tájékoztatót a legújabb járványügyi enyhítésekről.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a beoltottak száma hétvégén minden bizonnyal eléri az 5 milliót. Ha ez megtörténik, az operatív törzs újabb intézkedéseket léptet életbe.

„Letörtük, legyőztük a járvány harmadik hullámát, az emberek 50%-a átoltott. Magyarország jelenleg védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik nyugat-európai ország” – mondta a miniszterelnök péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban. Mint kijelentette, az operatív törzs arról döntött, hogy a következő enyhítési intézkedéseket léptetik életbe:  

A kijárási tilalom megszűnik!

Az üzletek, vendéglátóipari egységek kötelező zárási ideje megszűnik!

Eltörlik a maszkviselési kötelezettséget a közterületen. „Viszlát a maszknak!”

Ismét szabad közterületen közösségeknek is sportolni!

Családi, magánesemények megrendezése szabadon tartható 50 fő részvételével!

Lakodalom 200 fő részvételével rendezhető meg!

Szállodában, étteremben a lakodalmakat, családi rendezvényeket kötelesek külön teremben megrendezni!

Zárttéri rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni!

Szabadtéren rendezvény 500 fővel tartható meg – ide tartoznak a tüntetések is!

Zenés, táncos rendezvényeken védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

A beoltott 16-18 évesek már kíséret nélkül is jelen lehetnek ezeken.

Az enyhítési intézkedések életbe léptetésének időpontjáról várhatóan péntek délután döntenek.   

Az oltási hajlandóság változásával kapcsolatban úgy fogalmazott: egy időben felfutott, most pedig egy utolsó lökést kapott, amikor a 16-18 éveseket be tudták oltani, de innen lassulni kezd a hajlandóság, ez így volt Izraelben és Nagy-Britanniában is. A hazai regisztrációs adatokat nézve most „csak csordogál” az újonnan jelentkezők száma, naponta 5-10 ezer ember regisztrál.

Hozzátette, hogy az operatív törzs péntektől készenlétbe került. Annak fenntartása azért indokolt, mert hárommillió felnőtt még nincs beoltva Magyarországon – nekik le kellene küzdeniük a bennük lévő ellenállást az oltásokkal szemben -, a határok mentén – Szerbiát kivéve – mindenhol sokkal alacsonyabb a beoltottság, illetve figyelni kell arra, hogy a Magyarországon használt vakcinák az új mutánsokkal szemben is védenek-e.

A kormányfő kitért arra, hogy Magyarországon az eddig már beadott oltásokon felül raktárban vagy megrendelés alatt Pfizerből 7,3 millió, Modernából 1,2 millió, Janssenből 4 millió, AstraZenecából – aminek a sorsa még bizonytalan – pedig 4,7 millió oltóanyag van. A kínai és az orosz vakcinákat nem számítva is elegendő van ahhoz, hogy 2021-ben és 2022-ben be tudják oltani a magyarokat akkor is, ha kell egy harmadik vagy akár negyedik adag.

Magyarország azonban önellátó akar lenni az oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a saját gyárunk, és „letették a nagyesküt a tudósaink”, hogy abban az állapotban vannak a kísérletek, hogy a magyar fejlesztésű vakcina 2022 második felében elkészül és gyártani tudják – folytatta Orbán Viktor. Mintegy 120 milliárd forintba kerülne újabb vakcinákat rendelni külföldről, de a beszerzések már megtörténtek, a hazai gyártással pedig „garantálni tudjuk minden magyar biztonságát, évtizedekre is”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A rendkívüli jogrend meghosszabbítása kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy a gyors reagálás miatt erre még szükség van, mert a környező országok rosszabbul állnak, a mutációk száma pedig nő és hárommillió felnőtt még nincs beoltva. A készültséget ezért fenn kell tartani, de reméli, hogy „a nyár során a rendkívüli jogrendtől is meg tudunk szabadulni”.

Megemlítette, hogy a baloldal nem szavazta meg a hosszabbítást, „sőt undok dolgokat mondtak ránk”, de ők eddig sem vettek részt a védekezésben, a nemzeti összefogásban, „folyamatosan próbálták lejáratni a magyar kórházakat, az orvosokat, és közben lassítani akarták az oltást”, csak azért, hogy megszerezzék a hatalmat.

A miniszterelnök a hitelmoratórium nyár végéig történő meghosszabbítása kapcsán úgy vélekedett: sok tízezer forinttal több maradt egy-egy család kasszájában, főként a kisebb pénzű vagy a középosztályba tartozók körében. A hosszabbításra pedig azért volt szükség, hogy időt adjanak a szakmai tárgyalásokra, amelyek eldöntik, mi lesz a hitelmoratórium után.

A gazdaság első negyedéves teljesítményének növekedéséről Orbán Viktor azt mondta: Varga Mihály pénzügyminiszternél optimistább, nagyobb növekedésre számított, mint ő vagy általában a szakértők Magyarországon. „Az első negyedéves adat sem lepett meg és egy fenomenális második negyedévi adatra számítok, olyan számra, ami nagyon régen nem volt”.

Ennek egyik oka, hogy ismét annyian dolgoznak Magyarországon, mint a válság előtt, vagyis munkára épül a gazdaság, másrészt nagyon rossz volt a tavalyi hasonló negyedév adata – indokolta álláspontját. A harmadik és a negyedik negyedévben is erőteljes növekedésre számít, sőt a következő hónapokban tovább nőhet a munkából élők száma, és a nemzetgazdaság teljesítménye akár a várakozásoknál is jobban alakulhat majd – vélekedett.

A költségvetési vita pénteki parlamenti zárása kapcsán azt mondta: az ellenzék már a következő évi választásra készülve fejti ki a véleményét. A főszereplő Gyurcsány Ferenc, a mellékszereplő a főpolgármester, „a feleség” az európai dimenzióban értelmezi a költségvetést, „és van egy bohóc, akinek fogalma sincs szakmai kérdésekről”, de nem kell komolyan venni a bohócokat, a provokációknak pedig nem szabad felülni

– fogalmazott a kormányfő.

Végül a honvédelem napja apropóján Orbán Viktor elmondta: a magyar hadseregnek nemcsak katonai tudás, elszántság és fegyelem szempontjából, de haditechnikai oldalról is tartania kell a lépést mindenkivel. „Mi vagyunk a legnépesebb ország a Kárpát-medencében, nekünk kell, hogy legyen a legerősebb hadseregünk is” – emelte ki.

 

Kiemelt képünk forrása: Facebook/Orbán Viktor

Iratkozzon fel hírlevelünkre!