„Aggodalmunk nem politikai, hanem pasztorális jellegű”

James Wall püspök reagált a Robert McElroy által a héten közzétett dokumentumra, melyben San Diego püspöke úgy vélekedett az abortuszpárti politikusok meg nem áldoztatásáról, hogy ezekben az esetekben az Oltáriszentséget „politikai fegyvernek” használják, és túl szigorú ez a hozzáállás.

Wall szerint azonban ez sokkal inkább pasztorális, semmint politikai természetű kérdés.

„Azt nem feltételezem, hogy tudom, mi van a püspöktestvérek fejében és szívében, de engem nem politikai célok motiválnak, ahogy azokat sem, akikkel a kérdést megvitattam. (…) Ez a lelkek üdvösségéről szól. Az ügynek vannak politikai következményei, de ez nem indok arra, hogy meghunyászkodjunk ebben a kritikus pillanatban”– közölte Wall püspök május 18-i gondolatait a Catholic News Agency.

„Az igazság kimondása olykor megosztottságot szül, de gyakran egyszerűen csak a már meglévő megosztottságot leplezi le.

Ha a katolikusok nem tudnak egyetérteni a magatehetetlen még meg nem születettek védelme kapcsán, akkor az egységünk legjobb esetben felszínes, legrosszabb esetben pedig illuzórikus”

– nyilatkozta Wall.

Új elnök, új idők

Az Oltáriszentség kiszolgáltatása az abortuszpárti politikusoknak különösképpen is releváns kérdéssé vált Joe Biden elnök beiktatásával, aki hat évtized után az első katolikus elnöke az Egyesült Államoknak, és aki folyamatosan küzd az abortusz minél szélesebb körben való elérhetővé tételéért.

McElroy püspök vitatta a eucharisztia szelektív kiszolgáltatásának gyakorlatát, szerinte a szentség megtagadása az abortuszpárti politikusoktól túlságosan következetlen válogatáshoz vezet.

Wall püspök azonban McElroy fejtegetésére adott reakciójában közölte: a kánonjogi törvények szerint az abortusz az egyike azon kevés bűnöknek, amely automatikus exkommuniót, kiközösítést von maga után.

„Nincs kétség afelől, hogy az a politikus, aki védelmezi az abortuszt, és arra törekszik, hogy minél az hozzáférhetőbbé váljon, a saját üdvösségét is veszélyezteti.”

Alaphittan

Wall megjegyezte azt az egyházi alaptételt is, amelyet még az elsőáldozásra készülőknek is a szívébe vésnek: az a személy, aki a súlyos bűn állapotában van, nem ünnepelheti a szentmisét, veheti magához az Úr testét anélkül, hogy szentgyónáshoz járult volna.

Ahogy Wall írja: van több olyan bűn is, amely megtépázza alkalmasságunkat az eucharisztia fogadására, de csak a legsúlyosabb bűnök tudnak minket teljesen elvágni a szentáldozás lehetőségétől. Az abortusz pedig ilyen.

„Püspöki testületként olvastuk »az idők jeleit«, felismertük, hogy az abortuszkultúránk nagy gonoszsága, ahogy évtizedek óta hangsúlyozzuk is… Az abortuszpárti politikai vezetők nem hallgattak ezekre a felhívásokra, így most az utolsó megmaradt és legkomolyabb orvoslati lehetősséggel élünk: az eucharisztikus szankciókkal.”

Tehát nagyon fontos hangsúlyozni: az Oltáriszentség kiszolgáltatásának megtagadása nem „irgalmatlanság” vagy „szeretetlenség” az egyház részéről, mint ahogy azt sokan szeretik hangsúlyozni, hanem az utolsó, legkeményebb figyelmeztetés minden magát katolikus kereszténynek valló ember számára: nem ez az út!

 

Kiemelt képünk forrása: YouTube/Catholic Diocese of Lincoln (képernyőkép)

Iratkozzon fel hírlevelünkre