Schindler nevét olaszul úgy mondják: Gino Bartali

Biciklis bajnok, hithű katolikus, aki több mint nyolcszáz zsidó ember életét mentette meg a II. világháború alatt. Gino Bartali haláláról május 5-én emlékeztek meg Assisiben.

Domenico Sorrentino püspök május 5-én déli 12 órakor kezdte el énekelni a Regina Coeli kezdetű Mária-antifónát Gino Bartali házi kápolnájában. 

„Bartali nagy tanú volt, akinek példája segít minket még keresztényibbnek, még emberibbne lennünk”– közölte Sorrentino szavait a Catholic News Agency.

Bartali a II. világháború alatt arra használta biciklis bajnokként szerzett hírnevét, hogy az Olasz Ellenállást támogassa, és több mint 800 zsidó származású olasz embernek mentse meg az életét.

A bicikliedzéseket fedőtevékenységnek használva Bartali Firenze és a környékbeli ferences kolostorok között szállított hamis okmányokat, fényképeket, üzeneteket és dokumentumokat a szerzeteseknél rejtőző zsidók, valamint az Olasz Ellenállás számára.

Bartali az Assisi Hálózatot is támogatta. A titokban működő hálózatot a katolikus klérus tartotta fenn, akik zsidókat szöktettek rendházaikból a svájci Alpokon keresztül. A kétszeres Tour de France nyertes Bartali egy titkos rekesszel ellátott utánfutót rögzített a biciklijéhez, ebben szállította az embereket. Ha katonák megállították, azt mondta: ez az edzéséhez kell.

Bár a nép körében hatalmas népszerűségnek örvendő Bartalit a fasiszta rendőrség és a német katonaság nem merte letartóztatni, félve attól, hogy túl nagy visszhangot váltana ki, a nácik egyszer mégis bevitték kihallgatásra, ahol a halálos fenyegetések ellenére sem szólt a katolikusok által működtetett titkos hálózatokról. Mi több, a háború végeztével sem beszélt sokat érdemeiről.

Gyakran mondogatta: „A jót cselekedni kell, nem beszélni. És bizonyos kitüntetéseket a lélekre tűznek, nem a kabátra.”

A biciklista 2000-ben, 85 éves korában hunyt el. A Guardian újságírója, Tom Hilton egy alkalommal azt írta róla: „Ő a Vatikán kedvenc sportolója – három pápától is személyesen kapott áldást.”

 

Kiemelt képünk forrása: Wikimedia Commons

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre