Az antifák szerint az 1944-ben kivégzett magyarok mind háborús bűnösök voltak

Újvidék felé tart a 7. vajdasági partizánbrigád 1944 októberében

Nemrégen nagyszabású antifasiszta tüntetésre került sor Újvidéken, amelynek a fő apropója a Daško Milinović újságíró ellen elkövetett támadás volt – írja a Délhír.info.

 Az „Újvidék a fasizmus ellen” elnevezésű menet másik célja egy ellenrendezvény szervezése volt egy megmozdulás ellen, amelyet a Duna-parton álló „család” szobránál rendeztek meg ugyanazon a napon. Az antifasiszták szerint fasiszták tartottak ott megemlékezést, ezért a rendezvényük után közvetlen fél órával jelentették be saját vonulásukat. A két fél összetűzésétől tartva a rendőrség nagy erőkkel biztosította a helyszínt. Végül az antifasiszták felgyújtották az előttük koszorúzó szervezet helyszínen hagyott plakátjait, de más atrocitásra nem került sor.

A településen lezajlott menetek és megemlékezések nem kavartak nagy port a délvidéki magyar nyelvű médiában, hiszen a két szélsőséges csoport egymás közötti torzsalkodása nem különösebben érintette a magyar közösséget. Azonban a rendezvény egyik főszervezője, az újvidéki antifa a rendezvény után az 1944-45-ös délvidéki magyar áldozatok gyalázásába kezdett.

A délvidéki magyar hírportál azt írja, hogy a közösségi médiában közzétett beszámolójukban azon háborodtak fel, hogy az előttük megemlékező, maréknyi, mintegy harminc főből álló szélsőjobbos csoport egy olyan koszorút helyezett el, amelyen a következő szöveg állt: „Az újvidéki kommunista razzia rajinai erdőben 1944-ben kivégzett áldozatainak emlékére”. A szervezet ezzel arra utalhatott, hogy Tito partizánjai a magyarok és németek etnikai tisztogatása mellett számos olyan szerbet is kivégeztek, akiket Tito ellenségeknek titulált, leginkább a csetnik mozgalom tagjait és a monarchista mozgalmak szimpatizánsait.

Magyargyűlölet

Az „antifasiszták” közleménye szerint a magyarok csak és kizárólag ártatlan polgárokat végeztek ki az újvidéki razzia során, köztük egyetlen olyan elem sem volt, aki korábban fegyverrel támadt a magyar honvédség tagjaira. Ezen támadások miatt később a gyilkosságokba hajló razziát megszervezték.

Ellenben szerintük a kétszázötven elítélt és kivégzett újvidéki magyar mind háborús bűnös volt, akik nem érdemelhettek mást, mint halált, hiszen szerintük fasiszták voltak.

Az Újvidéken közel egy éven át tartó magyar- és németellenes etnikai tisztogatásokról, az Újvidék határában 1948-ig működő etnikai koncentrációs táborokról az antifasiszták közleményükben nem írnak.

Forrás: Delhír.info

Kiemelt képünkön az Újvidék felé tart a 7. vajdasági partizánbrigád 1944 októberében (Forrás: Délvidekitragédia.hu)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre