KINCS: A járványügyi intézkedéseket a többség elfogadja

A magyarok többsége elégedett a koronavírus elleni oltakozás gyorsaságával, szervezettségével és az ezzel kapcsolatos tájékoztatással - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából. Az április 14. és 16. között végzett ezerfős, reprezentatív felmérésből kiderül: minden második válaszadó szerint javulni fog a vírushelyzet a következő egy hónapban, a nyitási intézkedéseket pedig a járványügyi és gazdasági adatok alapján kell meghozni.

A KINCS kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 59 százaléka teljes mértékben vagy inkább egyetért a koronavírus elleni oltások ütemezésének gyorsaságával, 58 százalékuk találja megfelelőnek a tájékoztatást, és

57 százalékuk úgy véli, hogy az oltások beadásának szervezettsége jól és hatékonyan működik Magyarországon.

Csak kevesebb, mint 10 százalék adott hangot teljes elégedetlenségének. Arra a kérdésre, hogyan alakul majd a vírushelyzet a következő egy hónapban, minden második válaszadó mondta azt, hogy jobb vagy sokkal jobb lesz a helyzet a jelenleginél, és mindössze 13 százalékuk gondolja úgy, hogy rosszabb lesz a mostaninál.

Vakcinák. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

A KINCS vizsgálta azt is, hogy a magyar lakosság hogyan vélekedik az újraindítási intézkedésekről. A válaszadók 56 százaléka szerint a járványügyi és a gazdasági mutatókat együtt kell figyelembe venni, és ezek alapján meghozni a nyitással kapcsolatos döntéseket, 30 százalék szerint kizárólag a járványügyi adatokra kellene támaszkodni.

A jelenlegi járványügyi intézkedéseket a többség támogatja.

79 százalék egyetért az utazásokkal, 70 százalék az üzletek látogatásával kapcsolatban hozott szabályokkal, 66 százalék pedig egyetért az esti kijárási tilalom enyhítésével. Az óvodák, iskolák újraindításával kapcsolatban – a felmérés készítésének időpontjában – megoszlott a válaszadók véleménye, közel felük (46%) szerint szükségszerű a megnyitásuk. A szülők negyede bizonytalan volt a kérdésben, 43 százalék támogató, 32 százalék pedig elutasító. Legtöbben a nagycsaládosok közül támogatták az óvodák és iskolák újraindítást.

A Kopp Mária Intézet felmérése azt mutatja, hogy Magyarországon az emberek többsége elégedett a koronavírus elleni oltással, valamint az újraindítással kapcsolatos intézkedésekkel, és hatékonynak találják a vakcina beadásának koordinálását is.

 

A roma közösségekben is egyre kevésbé ismerik a saját kultúrájukat

Friss kutatás: a fiatalok és az idősek is támogatják a kormány új intézkedéseit

Fűrész Tünde: A családnak nincs alternatívája

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre