Elkezdődött a Kárpát-medencei fenntarthatósági témahét

A közlemény szerint az idei rendezvénysorozat kiemelt témái az erdők, a fenntartható divat és a körforgásos gazdaság, a koronavírus-járvány miatt pedig online is elérhető, tanítható, végrehajtható programokat is biztosítanak a résztvevőknek.

A rendezvénysorozat Áder János köztársasági elnök, a témahét fővédnöke középiskolásoknak szóló online tanórájával kezdődött meg. A tanóra az újonnan elkészült Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv példáin keresztül járja körbe az erdő mint ökoszisztéma, a fenntartható divat, illetve a zöld gazdaság, körforgásos gazdaság és az elektromos autózás kérdéseit – ismertették.

Mint írták, a témahét sikerének egyik kulcsa a fenntarthatóságért elkötelezett szakmai szervezetek és szakemberek széles körű bevonása a tananyagok, programok, tevékenységek kialakításába. A témában érintett meghatározó kormányzati szervek, szakmai alapítványok, egyesületek, civil szervezetek, egyetemek és nagyvállalatok vesznek részt támogatóként a program formálásában – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy az Agrárminisztérium évek óta kiemelt szakmai támogatója a fenntarthatósági témahétnek: tavaly több mint 700 iskolában támogatta az iskolai faültetési programot, és az országfásítási program részeként idén is 260 településen csatlakozhatnak a diákok a faültetési programokhoz.

Az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen meghirdetett Fedezd fel az örökséged! elnevezésű online vetélkedő a középiskolásokat szólítja meg – tudatták.

A közlemény szerint Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár az online nyitórendezvényen azt mondta: a fenntarthatósági témahét lehetőséget ad arra, hogy a diákok megismerjék és megszeressék a magyar erdőket, „mert erdők nélkül nincs fenntartható jövő.”

Az állami erdőgazdaságok közreműködésével ezért azt mutatják be a résztvevőknek, hogy a környezetet módosító emberi hatásokat ellensúlyozva hogyan lehet aktív szerepet vállalni az erdők fenntartásában és gyarapításában. „Bízunk benne, hogy a most megszerzett ismeretek alapján minél többen köteleződnek el egy életre a fenntarthatóság alapelvei mellett” – idézték a helyettes államtitkárt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 19-23-ra hirdette meg a Kárpát-medencei fenntarthatósági témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének terjesztése iskolai keretek között. A témahét kiemelt támogatója a Kék Bolygó Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kiemelt partnere az Agrárminisztérium, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft – olvasható a közleményben.

A témahét nyitófilmje itt tekinthető meg.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Áder János köztársasági elnök, a témahét fővédnöke látható az online tanórán. Forrás: Videa.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre