Svájc bejelentkezett házigazdának a szuperhatalmak csúcstalálkozójához

svájc

Finnország és Ausztria mellett Svájc is felajánlotta, hogy szívesen lenne házigazdája az amerikai és az orosz elnök egyelőre csak elméleti csúcstalálkozójának.

A washingtoni és moszkvai svájci nagykövetség ilyen értelmű javaslatot terjesztett elő – írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a Tages-Anzeiger című svájci lap szombaton. Megjegyezte, hogy a svájci külügyminisztérium „bizalmas indokokra” hivatkozva nem kommentálta a hírt, csupán annyit közölt általánosságban, hogy „Svájc szívesen rendelkezésre bocsátja jószolgálatait, ha azok hasznosak lehetnek”.

Korábban Sauli Niinistö finn elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár ajánlotta fel, hogy országuk vendéglátója lenne az amerikai-orosz csúcstalálkozónak. Egy ilyen találkozót Joe Biden amerikai elnök javasolt orosz hivatali kollégájának, Vlagyimir Putyinnak. Egyelőre nem tudni, hogy Putyin elfogadja-e az ajánlatot.

Genfben rendezték meg 1985-ben Ronald Reagan akkori amerikai elnök és Mihail Gorbacsov frissen kinevezett szovjet pártfőtitkár legendás csúcstalálkozóját, amely fordulópontnak számít a hidegháborúban.

Biden és a külpolitika

Nemrégiben írtuk meg, hogy Biden gyilkosnak nevezte Putyint. Ez azonban csupán egy a sorra halmozott külpolitikai ballépésekből, melyeknek köszönhetően az Egyesült Államoknak mind az orosz és a kínai kapcsolatai is erősen romlottak, és amelyek az USA járványkezelésére is jelentős csapást mértek. Miközben Moszkva és Peking aktív „vakcinadiplomáciát” folytat, Washington mintha elfeledkezett volna arról, hogy a befolyási övezetébe tartózó országoknak millió számra oltóanyagot juttasson.

(MTI/Vasárnap.hu)

Kiemelt képünk forrása: Mladiinfo