Jár az ellenzéknek a „Hegedűs hadnagy díj”

A fene vigye el, mindig azt hiszem, hogy engem már nem igazán tud meglepni az ellenzék. Aztán csak rájövök, hogy dehogynem. És ez nem az az elkoptatott formula, amely szerint mindig van lejjebb. Ez immár nem morális kérdés. Megpróbálom megvilágítani:

Egy csimpánznak beszélhetsz immoralitásról és az ellenkezőjéről, értékekről, elvekről. A végén úgyis össze…ja a helyiséget, és megpróbál megdobálni a végeredménnyel.

Nem azért teszi ezt, mert direkt tisztességtelenül akar viselkedni. Nem áll szándékában téged kellemetlen helyzetbe hozni. Egyszerűen nem érti, hogy ezzel mi a probléma. A morál mint olyan, civilizációs hozadék. (Most a metafizikai értelmezését az egyszerű levezetés miatt hanyagoljuk.) Az ember értelmét felhasználva felismerte, hogy nemcsak előnyei származhatnak abból, ha elvhűen jár el – mert például szövetségeseket szerez és tart meg –, de a jó élethez hozzátartozik a magasztosabb cél felismerése.

Forrás: Dömötör Csaba Facebook-oldala

Egyszerű volt a tradicionális férfiasság felfogása is, csak úgy példának okáért. A belső tisztasághoz, a férfiasság megvalósításához, úgyszólván a létezés megéléséhez két út vezetett: a harcos és az aszkéta útja.

Az akció és a kontempláció ösvényei. Most őszintén, ebben a modern nivellációban ezt hogyan magyarázod el egy Gyurcsánynak, Jakabnak, Tordainak? Hát nem érti, na. Fel se fogja, hogy létezhet morál, ne is várjuk el tőle. Tehát megdobál, mert bensőjéből ez fakad.

Az ellenzék minden fronton oltásellenes volt

De ha már a meglepetéssel kezdtem, vissza is térek ahhoz. Mert lehet, hogy viszonylag könnyű közösségi oldalas posztokat törölni. A függetlenobjektív csicskasajtót se nehéz mozgósítani. Petíciókat is elérhetetlenné lehet tenni.

Parlamenti dokumentumokkal azonban kissé más a helyzet. Ott nem jelentkezik a szervilis újságíró, hogy kedves kérdésekkel kimozdítson a holtpontról. Annak bizony nyoma marad.

Így hát pontosan tudjuk, hogy még januárban szinte az összes ellenzéki képviselő aláírta azt a határozati javaslatot, amellyel korlátozni akarták egyes vakcinák használatát.

Ezt nem lehet tagadni, meg nem történtté tenni, törölni, mismásolni, hölgyek és urak. Azt most hagyjuk is, hányan oltatták be magukat azóta az aláírók közül. Hogy is mondta szent királyunk az István, a királyban? A harcokban elbújtok, s osztásnál tolongtok egymás előtt.

Mindegy, mondtam, a morál szerinti ítéletet itt felesleges belengetni. Ez az ellenzék még a legközelebbi múltban is azt akarta, hogy a magyar embereket sokkal lassabb tempóban, sokkal nehézkesebben, sokkal több tragédia árán lehessen beoltani. Készséggel elismerem, hogy az Új Múlt Kft. nagyszerű referenciákkal rendelkezik, de ez a mosdatás már nekik sem fog makulátlanul sikerülni.

Mert ezek az emberek nem csak a baráti médiában és saját felületeiken küzdöttek a vakcinák ellen – az akár porhintés is lehetne –, hanem felhasználva a választói megbízatásukat, az Országgyűlésben is. Ha létezik a lakosság elárulásának tényállása, úgy ez a tett biztosan megérdemli a „Hegedűs hadnagy díj”-at.

Trombitás Kristóf

Iratkozzon fel hírlevelünkre