Lekerült a védőháló a Corvinról, újra felsejlik a régi pompa

A történet mindig ott kezdődik, hogy megnyit az áruház – pedig érdekes az is, hogy minek a helyére húzták fel: a Corvin Áruházat például Budapest egyik első mozgóképszínháza, az 1912-ben megnyílt Apolló mozi helyére. Akkor még nem létezett a mai Blaha Lujza tér, ott kezdődött a Népszínház utca, az akkor még álló Népszínházzal szemben.

Blaha Lujza tér (ekkor a Népszínház utca és a Rákóczi út találkozása (Forrás: Fortepan.hu)

Megépítésének története ahhoz köthető, hogy a jelenlegi épület helyén működő Apolló mozit átköltöztették a korabeli Royal szállodába. Az áruház első tulajdonosa és alapítója egy német cég volt, az M. J. Emden & Söhne, első igazgatója pedig Lewin Miksa volt, aki igyekezett a budapesti világi élet egyik csomópontjává alakítani az áruházat, ezért volt érdekükben a korszak impozáns művészeit, grafikusait és esztétáit felkérni a különböző szépészeti kialakításokra. A kivitelezési projekt főépítésze Reiss Zoltán volt, neki köszönhető az építmény klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzata és a stilisztikai beillesztése a Blaha Lujza tér környezetébe.

Egy ilyen, az épület jellegzetességeit meghatározó tulajdonsága a látszólag egyemeletes homlokzat, amely valójában négy emeletet rejtett maga mögött, az épület külső ablakai a teljes négyemeletnyi magasságban összefüggtek, és ezeket alig észrevehető fabetétek választották el, megformázva az áruház konzisztens imázsát.

A jelentősebb dizájner- és dekorációs munkák a belső tereken, illetve a beltéri felületeken Pongrácz Szigfrid, valamint Beck Ö. Fülöp plasztikusművészeknek köszönhetők. Az áruház úttörő jellegének egyik további ikonja az ország első, 1931-ben felszerelt mozgólépcsője, amely a Corvinban nagy sikernek örvendett. Egy nagy, újításokat nélkülöző időszakot, egy világháborút és egy államszocialista kormányváltást követően, 1967-ben helyezték fel az épületre azt az alumíniumborítást, amely a szocialista „konfekció” egyik mementójává vált a Kádár-rezsim Budapestjében. A borítást egy fél évszázad után, 2018-ban lebontották.

A kiegészítő beruházások sikeresnek bizonyultak, és a Corvin Áruház segítségével a Blaha Lujza tér Budapest legyik legforgalmasabb csomópontjává alakult, melynek illusztris eredményének tekinthető az ország első közlekedési lámpájának felállítása 1926-ban.

Az áruház a második világháború során kiégett, és még mielőtt konkrét fegyveres konfliktus helyszínévé vált volna, 1944-ben bezárták, később, 1948-ban államosították. Az áruház újranyitott Budapest Nagyáruház néven. Az 1956-os forradalom és szabadságharc központi helyszíne volt a Blaha Lujza tér, és az áruház épületében is komoly károk keletkeztek. 

Az áruház működtetése az Országos Áruházi Vállalathoz került 1966-ban, majd 1967-től Centrum Áruházak néven működött tovább, a Corvin pedig felvette a Centrum Corvin Áruház nevet. Nagyobb belső felújítások és átépítések mellett 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára alumíniumborítás került, és ez több kárt okozott az épület díszes homlokzatában, mint a korábbi háborús sérülések. 

Blaha Lujza tér, Corvin Áruház. 1969 (Forrás: Fortepan.hu)

A rendszerváltás

A demokratikus állammá válás után a Centrum Áruházak átszervezésre került, 1991-től Centrum Áruházak Kft. néven működtek, később részvénytársasággá nyilvánították a vállalatot. A kormány- és rendszerváltozással járó tőke-, ingatlan- és vállalatprivatizáció 1992-ben érte el a Corvin Áruházat, melynek magánosítása 1992-ben kezdődött meg. A modern plázák és bevásárlóközpontok megépítése miatt az 1990-es években a Corvin és a többi klasszikus régi nagyáruház jelentősége háttérbe szorult.

1997-ben a Skála magyar kiskereskedelmi vállalat többségi részesedést vásárolt magának a Centrum Áruházakban, majd a két vállalat 1999-es egyesítésével a Corvin a Skála áruházlánc egyik tajává alakult. Végül azonban a Skála új üzletpolitikájának köszönhetően 2005-re új irányzatot vett fel a fúzió után, és elkezdték a hozzá tartozó ingatlanokat eladásra, illetve kiadásra bocsátani, ekkor került utoljára kétséges helyzetbe a Corvin Áruház is.

Napjainkban

A kultikus belvárosi szórakozóhely, a Corvintető, 2007 májusában nyitott meg, és töretlen sikerrel szólította meg a fiatalságot, amíg a józsefvárosi önkormányzat 2018-ban közbiztonsági kockázatokra hivatkozva bezáratta a közkedvelt szórakozóhelyet. Időközben több felújítási terv is született, azonban ezeket a 2008-as világválság elsöpörte.

Az épület megújulásának első jele az alumínium borítás lebontása volt, mely 2018. május 23-án kezdődött meg. Azóta előbújt a Corvin Áruház eredeti homlokzata is:

A képre kattintva galéria nyílik!

Az épület felújításához a kormány 300 millió forinttal járul hozzá, míg a Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft. a belső terek és a gépészet felújításában vállal részt.

Az épület visszakapja a száz évvel ezelőtti formáját, és régi fényét mutatja majd, várhatóan 2022-ben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre