Kiszivárgott a WHO járvány eredetével kapcsolatos jelentése

A Telegraph idő előtt hozzájutott a WHO jelentéséhez, amelyben arról írnak, hogy mesterséges vagy természetes mutáció „eredménye”-e az emberről emberre terjedő, világjárványt okozó új koronavírus. Cikkünk folyamatosan frissül!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a Sars-Cov-2 eredetéről készített, nagyon várt jelentés azt a következtetést vonja le, hogy a sokak – így az amerikai járványügyi központ egykori vezetője, Robert Redfield – által feltételezett, vuhani laboratóriumból történt szivárgás – bár lehetséges, de „rendkívül valószínűtlen”. A Telegraph idő előtt megszerezte a jelentés egy példányát, amelyet vasárnap este a világszervezet bizalmas alapon megküldött minden államnak.

A jelentés szerint a vírus valószínűleg a denevérektől egy „közbenső állatgazdán” keresztül terjedt át az emberre, azt megelőzően, hogy 2019 decemberében wuhani gócponttal világjárvánnyá alakult volna.

A dokumentum a Telegraph szerint részletes tanulmányokat mutat be a morbiditásról, esettanulmányokról, gyógyszertári nyilvántartásokról, ételmintákról és genetikai szekvenciákról Wuhanból és környékéről annak érdekében, „hogy jobban megértsük, hogyan indul el a vírus”. 

A szerzők – 34 fős, kínai és nemzetközi tudósból álló csoport – hozzáteszik, hogy továbbra is lehetséges forgatókönyv az, hogy a vírus olyan fagyasztott élelmiszerek révén került be Vuhanba, amelyeket Kína egy másik területéről vagy a tengerentúlról importáltak.

Robert Redfield, az amerikai CDC (járványügyi és betegségmegelőzési intézet) korábbi igazgatója pénteki interjújában arról beszélt a CNN-nek: „nem hiszi”, hogy az eredetileg csak denevéreket fertőző koronavírus egyszer csak mutálódott és átterjedt emberre, majd pedig azonnal a legfertőzőbb változattá alakult. Ez a folyamat jellemzően „eltart egy ideig” – szögezte le, a V4NA összefoglalója szerint. Az amerikai járványügyi központ volt igazgatója a CNN riporterének kifejtette: régóta az a meggyőződése, hogy a vírus egyszerűen „elszabadult” a kínai Vuhanban működő, veszélyes kórokozókat vizsgáló virológiai intézetből, és ezután alakult világméretű járvánnyá.

Cikkünk folyamatosan frissül!