Bejelentette a kormány, hogy mikor nyitnak újra az iskolák

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette szerdai kormányülés eredményeit. Szó volt az oltási tervről és arról is, mikor nyitnak újra az iskolák.

A két szerdai kormányülés eredményeit ismertetve Gulyás Gergely megerősítette, hogy az egészségügyi ellátórendszer – nemcsak tárgyi, hanem személyi feltételeket is tekintve – felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani.

A kormány az iskolák és az óvodák újranyitásával kapcsolatban a határt 2 és félmillió beoltottnál húzta meg, azt elérve nyitnak ki az iskolák. A számítások szerint erre leghamarabb április 12-én, esetleg 19-én kerülhet sor. A pedagógusokat (tanárokat és óvónőket) – önkéntes alapon – még az újranyitást megelőzően beoltják a vírus ellen.

Az üzletekről is hamarosan döntenek

Az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kifejtette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne. Elmondta: az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne. Hangsúlyozta azt is, hogy csak azt az oltóanyagot nem adják be, amelyet még vizsgálnak, valamint azt, amelyet félre kell tenni a második oltásra.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Vasárnap.hu/MTI