A felvidéki magyarok egységét képviseli az újonnan létrejött párt

Felvidéken létrejött a megegyezés az egységes magyar érdekképviselet létrehozásáról, az új párt a Szövetség – Magyarok, nemzetiségek, régiók nevet viseli majd – jelentették be az új politikai tömörülést létrehozó pártok - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás - elnökei pozsonyi sajtótájékoztatójukon.

Kétéves egyeztetés

Az egységes politikai párt létrejöttéhez vezető megegyezést közel kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával jellemzett egységesítési folyamat előzte meg. – Újabb komoly és fontos lépést tettünk a felvidéki magyarok politikai egységesítése irányába – jelentette ki Forró Krisztián. Az MKP elnöke leszögezte: az új párt magyar párt lesz, olyan magyar párt, amely a régiókban élő többi nemzetiséget is képviselni fogja.

Február elején még az MKP és a Most-Híd jelentette be, hogy ketten hozzák létre az egységes felvidéki magyar pártot, mivel a harmadik tárgyalópartnernek – az Összefogás törpepártnak – tett kompromisszumos javaslataik nem vezettek eredményre. Ezzel összefüggésben Forró Krisztián az MTI kérdésére azt mondta:

további kompromisszumokra volt szükség mindenki részéről, de végül megtalálták a közös hangot.

 

Viták helyett kompromisszum

– A párt létrehozásához sok kompromisszumot kellett kötni, de csak ezen a módon tudjuk biztosítani, hogy a magyaroknak hathatós érdekképviseletük legyen – mutatott rá. Kiemelte: továbbra is úgy tartják, hogy a közös párt nem cél, csak eszköz lehet ahhoz, hogy az országban élő magyaroknak segítsen. Ha a járványhelyzet megengedi, akkor hagyományos módon – aláírásgyűjtés által – jegyeztetik be az új politikai erőt. Ha erre nem lesz lehetőség, akkor az elődpártok az Összefogás pártba olvadnak be, majd átnevezik azt. Erről a nyár kezdetéig születik döntés. Az új párt létrehozóinak megegyezése alapján

a pártelnököt az MKP adja, a párt Országos Tanácsának elnökét a Most-Híd, az Összefogás pedig egy szakmai alelnököt delegál majd.

A szlovák pártokkal való jövőbeni együttműködés lehetőségeit firtató kérdésre Forró elmondta: a jövőben a szélsőséges politikai erők kivételével minden párttal tárgyalni fognak. Ez hozzájárulhat a felvidéki magyarok helyzetének javításához.

 

Új képviselet a magyaroknak

– A mai nap nemcsak az itt lévőknek fontos pillanat, hanem egy fontos jelzés az egész társadalomnak, hasonlóképpen, mint a kilencvenes évek végén, amikor létrejött a Magyar Koalíció Pártja – jelentette ki Solymos László. A Most-Híd elnöke szerint az új párt a magyarok érdekeit képviselő párt lesz. A kormánykoalíción belül hetek óta uralkodó feszültségre utalva hozzátette: jelképes a mostani pillanat. Amikor ugyanis mások rombolnak és szétesésről számolnak be, mi az egység megteremtéséről. Mint mondta:

bízik benne, hogy a sokszínűség adja majd az új párt erejét.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke az új pártról azt mondta: a párt, amelynek három platformja lesz. A társadalmi megbékélés pártja lesz. – Egységesség, hitelesség és teljesítmény – erre van igénye a felvidéki magyaroknak – szögezte le Mózes Szabolcs. Hozzátette: a Szövetség – a szélsőséges politikai erők kivételével – nyitott lesz mindenki irányába, aki tenni akar a felvidéki magyarokért.

MTI

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre