Koronavírus: a következő hetekben emelkedhet a fertőzöttek száma

Erről Müller Cecília beszélt az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A szennyvízvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a következő hetekben a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani – mondta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, a vírus brit mutációja sokkal fertőzőképesebb, és úgy tűnik, hogy fiatalabbakat betegít meg, akik rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek.

Óriási teher hárul az egészségügyi ellátó rendszerre. Hétfőn mintegy 500-an, a hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba – mondta.

Az országos tisztifőorvos közölte, kedden 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagot a regisztrált idősek oltására és a második körös oltásokra használják fel. 

Müller Cecília elmondta, a héten várnak AstraZeneca oltóanyagot, de a cég már jelezte, hogy csak csökkentett mennyiségben tud szállítani.

„Nem lehet előre tudni, hogy a fertőzés kinél milyen állapotot idéz elő. Mivel a jelenlegi információk szerint elsősorban a cukorbetegségben szenvedők kerülhetnek súlyos állapotba, ők, amint lehet, oltassák be magukat – húzta alá, majd hozzátetette, jelenleg kórházakban és háziorvosoknál működnek oltópontok, de ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor bővül az oltópontok száma

Müller Cecília elmondta: nő az oltakozási hajlandóság, a KSH adatai szerint tavaly novemberben az emberek 15 százaléka adatta volna be az oltást, 2 hete 42,4 százalék, a legfrissebb adat szerint pedig már 46,4 százalék az arányuk.

Az oltásra eddig 3 millióan regisztráltak, a 60 éven felülieknél ez a szám 1,6 millió.

Müller Cecília az AstraZenaca oltásával kapcsolatban közölte, az ENSZ egészségügyi szervezete és az európai gyógyszerügynökség egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy 17 millió beoltott között mindössze 15 trombózis és 22 tüdőembólia fordult elő.

„Ráadásul nem is bizonyított, hogy a vakcina okozta a vérrögképződést, amely ugyanakkor épp a koronavírus-fertőzésnek lehet az egyik mellékhatása. Maga a fertőzés tehát sokkal nagyobb kockázatot jelent mint az oltás mellékhatásai” – emelte ki.

Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy aki tüneteket észlel magán, minél hamarabb forduljon orvoshoz, mert akkor kerülheti el a kórházi, netán az intenzív kezelést, ha időben elkezdi a megfelelő gyógyszeres terápiát

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy aki átesett a fertőzésen, annak a gyógyulása után 3 hónappal javasolt az oltás.

(MTI)

 

Koronavírus: 4926-tal nőtt a magyarországi fertőzöttek száma

Szerdán újabb 100 ezer adag kínai vakcina érkezik

 

Kiemelt képünk forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre