Hazaindult Irakból Ferenc pápa

Befejezte iraki látogatását Ferenc pápa hétfő reggel, és felszállt egy Rómába tartó repülőgépre, miután az utóbbi négy napban konfliktus sújtotta városokba látogatott, muszlim és keresztény vezetőkkel találkozott, és a békéről és a békés együttélésről prédikált.

Ferenc pápa személyében először látogatott a katolikus egyház vezetője Irakba. Programjának hivatalos lezárásaként vasárnap – a moszuli és karakosi látogatása után – misét mondott az észak-iraki Kurdisztáni Autonóm Régió székhelyén, Erbílben, egy stadionban, ahol az összegyűlt hatalmas tömeg előtt az egyházfő úgy fogalmazott: „Irak mindig vele fog maradni a szívében”.

„A pápa látogatása reményt és bátorságot ad, olyan mintha egy új életet ünnepelnénk”

– mondta egy apáca, aki részt vett az erbíli misén.

A mise után Ferenc pápa találkozott annak a halott kurd kisfiúnak, Alan Kurdinak az apjával, akinek a holtteste 2015-ben, a migrációs válság csúcspontján a partra sodródott Törökországban, és a róla készült fénykép bejárta a világsajtót. Az egyházfő együttérzését fejezte ki a férfinak, aki a családjával egy csónakon próbált eljutni Törökországból a görögországi Kos szigetére, de a csónakjuk felborult, és a felesége és két kisgyereke vízbe fulladt.

A katolikus egyházfő biztonsági és járványügyi aggodalmak ellenére látogatott a többségében síita muszlimok lakta Irakba. Évek óta tervezett útját eddig a térségben dúló konfliktusok akadályozták. A pápa a koronavírus-világjárvány miatt tizenöt hónapja nem tett apostoli látogatást egyetlen országban sem. A katolikus egyházfő hangsúlyozta:

a remény zarándokaként látogat el a háború és terrorizmus sújtotta térségbe, „vigaszt és gyógyulást kérve a sebekre”.

Irakban 1947-ben közel ötmillió keresztény élt, 2003-ra számuk 1,4 millióra csökkent, majd 2015-re néhány százezerre. A most 38 millió lakosú Irakban a hivatalos adatok 590 ezerre teszik a keresztények számát, 122 katolikus plébánia működik, 19 püspök szolgál az országban.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Ferenc pápa köszönti a híveket, amint pápamobilján a kurdisztáni Erbíl Franszo Haríri Stadionjába érkezik miséjére 2021. március 7-én. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Iratkozzon fel hírlevelünkre