Ne legyen kötelező Jókai, mert nem eléggé genderkonform!

Tóth Krisztina egy interjúban közölte: Az arany embert le kellene venni a kötelező olvasmányok listájáról, mert a nőalakokat nem megfelelően ábrázolja, „nem genderkonform”, nem eléggé feminista. A botrányos interjúra reagálva a kortárs magyar irodalmi szféra több jeles alakja, többek között a Hunyadi-regények szerzője, Bán Mór is megszólalt. A Magyar Nemzet legutóbb Horváth Júlia Borbála írót, kulturális antropológust kérdezte Tóth Krisztina kijelentéséről, feminista filozófiájáról, intermentalitásáról és szélsőséges genderideológiájáról.

„Végtelenül sajnálom, hogy éppen egy író, költő nyilatkozik ekképpen, hiszen alkotóként tudnia kell, hogy minden művet jelentősen befolyásol a kor, amelyben született vagy amelyről szól. Az arany ember társadalmi regény a XIX. századból, benne Jókai képet rajzol a korszak közgondolkodásáról. Amit most láttunk, az egyfajta irodalmi „szobordöntögetés”, ami megkísérel olyan felfedezéseket tenni, amilyeneket eddig még senki. Remélem, hogy csak ennyi történt”– közölte Horváth Júlia Borbála.

Tóth kijelentésére, miszerint „a gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek”, az írónő annyit reagált: „ennyi erővel kidobhatnánk a társadalomtudományok számos elméletrendszerét, a képző- és a filmművészet darabjait, amelyekben hátrányosabb helyzetben élő embereket ábrázolnak.”

„Egy nő – akár Tóth Krisztina vagy más – abban a korban leírhatta volna úgy, hogy hibátlan férfi nincs. Csak éppen a magyar és a világirodalomban sem volt annyi jelentős, képzett és bátor írónő, hogy tömegével születhettek volna feminin nézőpontú regények. Nos, ezt kell elmagyarázni a diákoknak”– tette hozzá.

Horváth Júlia Borbála szerint „a politikai korrektség egyfajta stréber buzgalommá vált. Nem sérthetjük meg a másik érzékenységét, de hagynunk kell, hogy a miénket megsértsék. Ide jutottunk, és térdre ereszkedve illene fogadnunk, ha valaki a kulturális értékeinkre tör” – közölte, majd hozzátette: a női egyenjogúság témája rendkívül fontos és fejlesztendő, de nem így.

A teljes írást ide kattintva olvashatják.

 

Semmi keresnivalója A Pál utcai fiúknak a kötelező olvasmányok között!

 

Kiemelt képünk forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre