Kossuth Zsuzsannára és a magyar ápolók sokaságára méltán büszkék vagyunk

Mint írják, Kossuth Zsuzsanna az ápolóktól ilyen képességeket, tulajdonságokat várt el:

  • Az élelmezés körül: ügyes főzési képességet, józan, csendes magaviseletet.
  • A tisztaság körüli felügyelésnél: írástudást, számvitelt.
  • Mindkettőnél fontosnak tartotta, mint a szorosabb értelemben vett ápolásnál: a rendet, pontosságot, józan és szelíd erkölcsi viseletet, önfeláldozási hűséget és gyöngédséget azok iránt, akik ép ifjúságukat és életüket áldozzák fel a haza szabadságáért.

Munkája során mindenütt igyekezett megteremteni a sebesültek ápolásához szükséges feltételeket. Munkássága, élete példaértékű minden ember számára. Az angol Florence Nightingale hat évvel később ugyanezért a munkájáért egy egész ország, majd a világ elismerését vívta ki.

Mi Kossuth Zsuzsannára és a magyar ápolók sokaságára méltán büszkék vagyunk. Áldozatos, fáradtságot nem ismerő, sokszor önfeláldozó módon, legjobb tudásuk szerint végzett hivatásukat nagyra becsüljük. 

Kossuth Zsuzsanna emlékét, tetteit, ránk hagyott szellemi örökségét, személyes példáját a magyar ápolók napján felidézzük és tisztelettel, fejet hajtva neki (és minden követőjének) emlékezünk – olvasható a közleményben.

Kuklay Antal atya és Orient Enikő textilművész közös ajándékot is készített erre a napra. Egy textil origami H betű, középen egy rózsával, ami Szent Árpád-házi Erzsébetet szimbolizálja

Sok erőt, kitartást és jó egészséget kívánunk! – zárul a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Védőnőkért, új szülők és újszülöttekért Alapítvány ápolóknak írott üzenete.

'Fel a tetejéhez' gomb