Újabb 1707 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést

Meghalt 70, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1707 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. A kormányzati portálon azt írták: 387 462-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 13 706-ra emelkedett, a gyógyultak száma 296 173.

Az aktív fertőzöttek száma 77 583-ra csökkent. Kórházban 3755 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 19 927-en vannak, a mintavételek száma 3 377 187-re nőtt. Azt írták:

eddig 335 188 embert oltottak be, közülük 128 195-en már a második oltást is megkapták.

Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcnával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton oltani kezdték azokat az idősebbeket is, akiknek nincs krónikus betegségük (Szputnyik-vakcinával). Kiemelték,

a védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de az adatok stagnálnak, így óvatosnak kell lenni.

Európa több országában már a harmadik hullám tart, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz, és növeli a betegek számát. A kormány ezért március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, és azon dolgozik, hogy minél több vakcina elérhető legyen, minél több embert oltsanak be, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása. A kormány szerint erre csak fokozatosan és felelősen van lehetőség, de hamarosan az emberek véleményét is kikérik egy online nemzeti konzultáción – jelezték.

A közlemény szerint a nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál. De mivel a brüsszeli beszerzésből kevés oltóanyag érkezik, és lassan, Magyarország mindent megtesz azért, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez – írták. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag érkezik a következő négy hónapban. Oroszországból pedig egymillió ember oltására elég Szputnyik vakcina várható három hónap alatt. Az első, 20 ezer ember oltására elég szállítmány múlt kedden meg is érkezett.

„Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyet már több országban is alkalmaznak”

– hangsúlyozták. Hozzátették, a védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint kétmillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Este 8 és reggel 5 óra között is kijárási tilalom van érvényben. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosnál nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (72 077) és Pest megyében (48 457) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (21 859), Hajdú-Bihar (21 752) és Győr-Moson-Sopron megye (21 564). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (8613).

MTI

(Kiemelt képünk forrása: Flickr.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre