Megtarthatók a tavaszi érettségi vizsgák

A korábban kialakított óvintézkedések mellett a tavaszi érettségi vizsgák írásbeli és szóbeli részei is biztonsággal megtarthatók lesznek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán emlékeztetett: a vizsgákat 2020 őszén is sikerült problémamentesen megszervezni több tízezer tanuló számára. – Egy teremben legfeljebb tíz fő jelenlétében az írásbeli vizsgák biztonságosan lebonyolíthatók, a szóbeli vizsgák pedig ugyancsak kellő távolságtartás mellett megszervezhetők – fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte, tavaly tavasszal csaknem 80 ezer, ősszel 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol nem alakult ki fertőző góc, és a vizsgákon az elmúlt évek átlagának megfelelő eredmények születtek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden bejelentette:

a fővárosban kezdődik az orosz Szputnyik V vakcinával az oltás.

Müller Cecília elmondta: 560 fővárosi háziorvost kérnek arra, hogy válasszanak ki praxisukban öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V oltóanyagot. – A vakcinából 2800 adag áll rendelkezésre, és krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg – tette hozzá. Ismertette: a héten a háziorvosok is olthatnak a Pfizer oltóanyaggal, amelyből kedden 85 410 adag érkezik Magyarországra, míg a Moderna vakcinájából 21 600 adag érkezése várható csütörtökön. Közlése szerint szintén a háziorvosoknál kezdődik a 18 és 60 év közötti korosztály krónikus betegséggel rendelkező tagjainak oltása az Astra-Zeneca oltóanyaggal.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 131 esetben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes közölte:

113 emberrel szemben azért volt szükség rendőri fellépésre, mert tízezer lakosúnál nagyobb településeken megszegték a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet.

Közülük 34 embert figyelmeztettek, 35-en kaptak helyszíni bírságot, 44-et feljelentettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein négy, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 14 ember ellen intézkedtek. Az alezredes hozzátette: a maszkviselési szabályok megszegése miatt azok bevezetése óta 24 132-szer intézkedtek a rendőrök.

MTI

(Kiemelt képünkön: Tételfüzeteket oszt ki egy tanárnő a matematika írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2020. május 5-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Orbán Viktor szerint új korszak kezdődött a koronavírus-járvánnyal

György István: folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása

Két hónapja most először nem találtak új fertőzést Kína szárazföldi részén

Iratkozzon fel hírlevelünkre!