Diktatúrának hajtottak fejet brit filozófusok

A Quillette nemrégiben megjelent beszámolója szerint nagy botrányt kavart a „haladó” kortárs filozófusok körében Kathleen Stock kitüntetése – írta meg a Danube Institute. A brightoni Sussexi Egyetem filozófiatanára egyike volt annak az 1223 embernek, akiknek II. Erzsébet királynő és a brit kormány újévi kitüntetést adományozott.

A Twitteren egyre több bejegyzésben vádolják Stockot azzal, hogy 2015 előtti, tehát „őskori” nézeteket vall a nemi identitásról. A tiltakozó filozófusok szerint Stock transzfób beállítottságú, és mint ilyen, nem méltó a kitüntetésre – ezért aztán petíciót indítottak ellene (amelyet eddig 700-an írtak alá).

Időközben néhányan rámutattak, hogy a petíció némely állítása – sajnálatos módon – helytelenül van megfogalmazva. Ezzel kapcsolatban az egyik aláíró, egy egyetemi oktató (!) úgy fogalmazott, hogy „nem kell annyit aggodalmaskodni, nem kell leragadni az apróbb hibáknál”.

A Quillette munkatársa, Nathan Cofnas mindeközben „riasztó”-nak nevezte az esetet.

A most „perbe fogott” Kathleen Stock úgy véli: nem jó ötlet transzfóbnak, kirekesztőnek, vagy éppen „nem eléggé haladó gondolkodásúnak” nevezni egy filozófust – csak azért, mert a progresszív iránytól eltérő nézeteket vall; hiszen – tette hozzá – egyelőre senki sem tudja, hogy hosszú távon milyen következményei lesznek az utóbbi időkben hatalmas teret nyert genderideológiának…

Stock szerint egyébként „sajnálatos, de egyáltalán nem új keletű jelenség, hogy filozófusok beállnak az adott kor radikális politikai irányzatai mögé; Mao Ce-tung és Sztálin idejében is számos kiemelkedő gondolkodó védte meg az adott korban népszerűnek számító, ám végül diktatúrába torkolló ideológiákat”. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!