Növény alapú gyógyszerrel a koronavírus ellen

Egy kevésbé ismert antivirális szer, a thapsigargin nagyon hatékonynak bizonyult a Covid-19 ellen a Nottinghami Egyetem kutatói szerint.

A Viruses című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy a növényi alapú antivirális szer kis dózisokban nagyon hatékony széles spektrumú gazdaközpontú antivirális természetes immunválaszt vált ki az emberi légzőszervi vírusok három fő típusa ellen, köztük a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus ellen.

„Bár további vizsgálatok szükségesek,

a mostani eredmények határozottan jelzik, hogy a thapsigargin és származékai ígéretes antivirális kezelések lehetnek a Covid-19, valamint az influenzavírus ellen”

– idézte az egyetem közleménye Kin-Chow Chang professzort, a kutatócsoport vezetőjét.

A koronavírus-világjárvány első hulláma után számos kezelést alkalmaztak a vírus okozta betegség ellen, köztük a szteroid dexamethasone-t, vagy az antitesteket tartalmazó vérplazmát. Az orvosok és egészségügyi szakemberek javasolták a fokozott D-vitamin-bevitelt megelőzésként.

Azóta számos oltóanyagot is előállítottak rekordidő alatt, köztük a  Pfizer/BioNTech, a Moderna és az Oxford/AstraZeneca vakcináját, az orosz Szputnyik V-t és két kínai oltást is.

A nottinghami kutatók sejtkultúrákban és állatkísérletekben kimutatták, hogy a thapsigargin hatékony az aktív fertőzés ellen, de már előtte is.

Képes megelőzni, hogy a vírus szaporodjon a sejtekben 48 órán át. 

Mivel stabil a gyomorsavban, szájon át szedhető, és ezért nincs szükség injekciókra vagy kórházi kezelésre.

A kutatók szerint többszörösen hatékonyabb mint a jelenlegi antivirális szerek.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!