Stigmatizált homoszexuális apukának állítja be magát az ELTE genderszakos oktatója

A svéd közszolgálati tévének panaszkodott.

Többször bemutatott már hazánkat lejárató riportot híradójában a svéd közszolgálati televízió. Legutóbbi ilyen riportjában – idézte fel a Magyar Nemzet újságírója – az alkotmánymódosításról volt szó, ebben „annak járt utána” Elin Jönsson tudósító, hogy miként bélyegzi meg a magyar kormány az LMBTQ-embereket azzal, hogy alkotmányba foglalta: az apa férfi, az anya pedig nő.

Mindezek bizonyítékául a Helsinki Bizottság munkatársát, a korábban SZDSZ-es ügyvivő Léderer Andrást és mellette egy apukát is megszólaltattak – egy olyat, aki homoszexuálisként egyedül neveli örökbefogadott kisfiát. A riportalany arról beszélt a műsorban:

„meleg” apukaként stigmatizálttá vált Magyarországon.

Egy dolgot azonban elfelejtett megemlíteni a riporter, esetleg a feliratban szerepeltetni, nevezetesen hogy az apuka – Mészáros György – nem egyszerűen egyike a saját nemükhöz vonzódó örökbefogadó apukáknak, hanem az ELTE docense.

A Magyar Nemzet azt írja: a megszólaló korábban az egyetem genderszakának volt oktatója, valamint – például – „Az Európai Unió LMBT+ identitási szemléletének átgondolása feminista szemszögből” tanulmány szerzője is. A csatorna tehát egy átlagos (bár már így sem teljesen hétköznapi) örökbefogadóként tüntette fel azt a személyt, aki évek óta az LMBTQ-téma kutatója és szószólója. Ráadásul oly annyira elnyomott, hogy az ország egyik legnagyobb egyetemén lehet docens.

A svéd közalapítvány által, a svéd adófizetők fizetéséből automatikusan levont rádió és televízió sugárzási díjból fenntartott SVT tévécsatorna híradójának oldalán a műsor szerkesztési elveiről ez olvasható: „Az SVT Nyheternél úgy kell végezni a híradó készítését, hogy az emberek hitelesnek tartsanak minket. Gondos kutatást végzünk és azt követeljük meg magunktól, hogy műsoraink kiegyensúlyozottak legyenek. Ezáltal fogják az emberek az SVT-t megbízhatónak tartani.”

Mindebből – olvasható a Magyar Nemzet online kiadásában – éppen csak a gondos kutatás és a kiegyensúlyozottság nem teljesült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre