Zsidó-keresztény imaórával zárul az ökumenikus imahét

Az Avilai Nagy Szent Teréz templomban  este 18 órakor tartott eseményt Erdő Péter bíboros és Frölich Róbert főrabbi vezeti. 

A szertartáson imát mondanak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak vezetői.

Az ökumenikus imahetet lezáró zsidó-keresztény imaórát 2012 óta szervezi meg a Keresztény-Zsidó Társaság és az Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia.

Az ökumenikus imahét idei központi témája a János evangéliumából vett idézetre épült: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek”. A részletes programot, és az egész imahét anyagát idén a svájci grandchamp-i szerzetesközösség készítette, melynek szövegeit a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa és az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága véglegesítette.

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek, ökumenikus közösségben tartottak istentiszteleteket, melynek indítóalkalma – 2017 óta – egyben az üldözött keresztényekért való imádkozás napja is. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségek, mind az Ökumenikus Tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezetei a délelőtti istentiszteleteiken imádkoztak az üldözött keresztényekért.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg.

A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza.

 

(MTI nyomán)