Orbán Viktor tanácsot is kért Karikó Katalintól

Orbán Viktor a múlt héten telefonon gratulált a Covid-19 elleni védőoltás kifejlesztésében oroszlánrészt vállalt Karikó Katalinnak, a BioNTech kutatóbiológusnak,

Orbán Viktor miniszterelnök köszönetét fejezte ki a kutató felé, valamint tanácsot is kért a mainzi BioNtech magyar alelnökétől:

„A miniszterelnök udvarias volt, érdeklődő, tanácsot kért. Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak. Elmondta, hogy az ország felkészült, és van elég -70°C fokos tárolási lehetőség. Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról. Beszélt a gazdaságról, a vidékről, Kisújszállásról” – számolt be a beszélgetésről a szeretlekmagyarorszag.hu-nak adott interjúban Karikó Katalin.

Vasárnap, a Kossuth Rádió adásában Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy bár a védőoltást kifejlesztők között van egy német professzor is,

„kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina – amerikai pénz és magyar ész van benne”.

Karikó Katalin elmondta, hogy Orbán Viktor kijelentését nem tartja túlzásnak, valamint azt is hangsúlyozta, hogy a BioNTechnél sok magyar dolgozik, többek között Boros Gábor és Szabó Gábor, akik rendkívül sokat tettek azért, hogy a védőoltás hatásos legyen. Pardi Norbertnek – mint azt a kutató asszony külön hangsúlyozta – ugyancsak nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből végül vakcina lett.

„Természetesen ahhoz, hogy a vakcina gyorsan elkészüljön, sok ezer kutató és szakértő munkája kellett: Ugur Sahin, aki gyorsan ráérzett, hogy lépni kell, aki létrehozta a céget és rendíthetetlenül dolgozik, a Pfizer az infrastruktúrájával… és hát kellettünk mi, akik olyan szintre hoztuk a technológiát, hogy alkalmazható volt a bevetésre” – fogalmazott Karikó Katalin.

 

Orbán: Felkészültünk a tömeges oltásra

Kiemelt képünk forrása: MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre