Koronavírus: egyre csökken a fertőzöttek száma

Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 609 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: 316 669-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 9161-re emelkedett, a gyógyultak száma 134 344.

Az aktív fertőzöttek száma 173 164. Kórházban 6261 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 448-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 22 779-en vannak, a mintavételek száma 2 615 237-re emelkedett.

Kiemelték, hogy a járvány lassításáért és a kórházak teljesítőképességének védelméért továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. Az este 8 órától hajnal 5 óráig érvényes kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Hangsúlyozták: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az öt kijelölt kórházi oltóponton – a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula kórházában – hétfőn és a következő napokban is oltják a kórházi egészségügyi dolgozókat. A következő vakcinaszállítmány várhatóan még december végén megérkezhet, és azt újabbak követik majd, a szállítással párhuzamosan pedig folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása – tették hozzá.

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra továbbiak is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Azt írták: már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasok postai úton is jelezhetik igényüket a védőoltásra.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre