Csökkent a napi fertőzöttek, és a meghalt betegek száma Magyarországon

 Meghalt 118 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1198 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portálon azt írták: 315 362-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 8951-re emelkedett, a gyógyultak száma 126 482.

Az aktív fertőzöttek száma 179 929. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 20 százaléka budapesti.

Kórházban 6003 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 468-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 24 878-an vannak, a mintavételek száma 2 607 298-ra emelkedett.

Kiemelték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. Továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig, január 11-ig meghosszabbított. Az este 8 órától hajnal 5 óráig érvényes kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is.

Az első vakcinaszállítmány megérkezett Magyarországra. Ezt a következő hetekben újabbak követik majd, és folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Azt írták: már több mint 300 ezren regisztráltak védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasok postai úton is jelezhetik igényüket a védőoltásra.

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett és felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját. “Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme” – írták, az idősektől azt kérve: fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok – megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.

A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át. A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend. Továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés. A pedagógusok pedig már regisztrálhatnak az önkéntes és ingyenes gyorstesztelésre.

Magán- és családi rendezvényeken (például születésnapon) legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, amelyekben nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és több kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

“Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon” – írták. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma bővült.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be! Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát! Az influenza elleni ingyenes oltások beadása folyik.

 A kormány további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – közölték.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (60 752) és Pest megyében (39 734) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 457), Borsod-Abaúj-Zemplén (18 020), Hajdú-Bihar (17 947) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (15 711). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6082).

A koronavírus okozta járványról bővebben itt olvashatnak.

MTI

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Kiemelt képünk forrása az MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre