Szavazzanak a 16 évesek is! De minek?!

A Jobbik alelnöke, Szilágyi György benyújtotta az alaptörvény-módosító javaslatot, miszerint 2022-ben már 16 évesek is szavazhatnának az országgyűlési választásokon.

Hol itt a baj? Mindenhol.

A baj természetesen nem – minden esetben – a 16 évesekkel van, hanem sokkal inkább velünk, illetve az előttünk felnövő generációkkal, akik képtelenek voltak egy olyan társadalmi kultúrát kialakítani globális szinten, amelyben felnőve az emberek képesek döntéseket hozni (egyetemválasztás, párválasztás, egyebek), képesek vállalni a döntéseikért a felelősséget (pályaelhagyások, válások, ugye…), képesek felvállalni ügyeket (mondhatnánk úgy: gerincet növeszteni), és bőségükben képesek másokat is felkarolni, nem csak mindig „az én karrierem, az én életem, az én testem, az én döntésem, az én pénzem, az én jövőm” – ragozhatnánk itt napestig…

Ehelyett egy olyan világban élünk, ahol a 18 évesek a legtöbb esetben azt is képtelenek kiválasztani, hogy egyáltalán milyen irányzatban tanuljanak tovább, még 30 éves kor felett is képtelenek elköteleződni, ellenben rendkívüli könnyedséggel befolyásolhatóak, mivel mindenféle szilárd talaj nélküli környezetben kell felnőniük (lásd még: Hasonlat a sziklára épített házról). Persze sokkal több a lehetőség, több az ismeretanyag, szellemileg sokkal megterhelőbb állandóan szelektálni és a sok szennynek a mélyére ásni, emiatt természetszerűleg kitolódnak némileg bizonyos dolgok, de

azt azért világosan látjuk, hogy amikor a mamahotel és egyebek létező és kurrens társadalmi problémákhoz vezetnek, már rég nem az egészséges kereteken belül mozgunk.

Tehát azt a politikusi magatartást – ami azzal a szöveggel néz hülyének, hogy szegény fiatalok döntsenek a saját jövőjükről, nehogy „aorbán” alatt kelljen legszebb éveiket kínok közt kiszenvedni – nem tudom többre értékelni szégyentelen szennyességnél, mert ez olyan, mintha valaki egy vak koldustól lopna.

Egy könnyen befolyásolható, irányítható népréteget akar ügyes szlogenekkel manipulálni, mikor a mai huszonikszesek is képtelenek felfogni akár azt, hogy mi volt itt 2006-ban, itt éltetik, jobbra-balra Gyurcsányt és társait, akit – nem ’56-ban, meg nem ’48-ban – 2006-ban(!) rommá akart lincselni a fél ország, vagy tán az egész is.

A palit a mai fiatalság meg visszaemeli mocskos piedesztáljára. Ki érti ezt?

Ha rajtam múlna, országos szintű, politikai ismereteket célzó általános „érettségi” meglétéhez kötném a választói jogot, jelen rendszerben pedig, amikor sok esetben az Y-generációtól is olyan blőd kijelentéseket látunk, hogy a fal adja a másikat – manipulatív hátsószándék nélkül – mi a bánatért akarnánk még jobban fiatalítani az egész ügyön?

Nem kívánok belegyalogolni minden 16-18 éves lelkivilágába, én is élénken emlékszem még, milyen érzés volt nem csak elfogadni, meg bólogatni, kérdéseket, sőt, jó kérdéseket feltenni, azt gondolni, hogy „na majd én”!

És tényleg, nehogy kivesszen fiataljainkból ez a tűz, de kérve kérem, mielőtt elküldenek egy „Szájer” feliratú bugyorba, annyit legyünk már képesek befogadni, mai fiataljaink nem mindent látnak át, sok vetületét még nem látták az életnek. Kezeljük már a helyén a dolgokat!

 

Varga Gergő Zoltán

 

A szerző további írásai ide kattintva olvashatók.

 

Kiemelt képünk forrása: YouTube

Iratkozzon fel hírlevelünkre