Az oroszok mifelénk még a trikót is ledobnák – náluk mínusz 60 fok lesz karácsonykor

A Föld leghidegebb településére most se jósolnak nagy meleget. Ojmjakon városa folyójáról kapta a nevét, amelynek jelentése: „Ahol a víz nem fagy be.” De. Befagy.

A városban még szibériai mércével mérve is kevesen laknak, a lélekszám nem éri el az 500-at. A ’30-as évekig állandó jelleggel nem is lakott itt senki, csupán néhány átutazó fordult meg a környéken. A II. világháború üdvös hozadéka – ha lehet így mondani – a helyi repülőtér, vagyis az a betoncsík hangárral, amelynek köszönhetően megindult a városiasodás. 

Ekkortájt, 1933-ban rekordközeli hideg érkezett a városba, mínusz 67,8 °C-ot mértek. A jelenlegi előrejelzés is hasonló jókat ígér, december 25-ére, karácsony reggelére a legalacsonyabb hőmérséklet feltehetően mínusz 52 és mínusz 60°C között alakul majd.

Az biztos, hogy egészen más fából faragták az ottani embereket, mint bennünket – jusson is eszünkbe, amikor a karácsonyfaárusoknál álldogálunk dideregve sorban, hogy bizony egy tősgyökeres ojmjakoni ide valószínűleg még flip-flopban csoszogna be.

Kiemelt képünk forrása: Anastasia Gruzdeva/Instagram

Iratkozzon fel hírlevelünkre