Megeredt az 1700 éves szent vére

A 305-ben vértanúhalált halt Szent Januáriusz vér-ereklyéjét Nápolyban őrzik. Az ereklyetartóban az 1700 éves vér azonban időről időre – bizonyos évfordulókon – folyékonnyá válik, dacára a fizika törvényeinek.

Májusi és szeptemberi megeredését követően a december 16-i évfordulón a beneventói püspök vére – a várakozással ellentétben – szilárd maradt.

„Mikor a széfből kiemeltük az ereklyét, a vér tökéletesen szilárd volt és az is maradt”– közölte Vincenzo de Gregorio atya, a nápolyi katedrális Szent Januáriusz kápolnájának apátja. Az aznapi misére összegyűlt hívek számára kihelyezték az ereklyét.

Az apát elmondta, hogy a korábbi években a csoda a nap későbbi szakaszában következett be. Néhány éve például délután öt órakor kezdett el folyni a vér – szerdán azonban az esti mise alatt, és azóta is szilárd halmazállapotú.

A nápolyiak azért is fordulnak különös figyelemmel a Gondviselés jelei felé december 16-án, mert a Vezúv 1631-es kitörésekor a város – csodával határos módon – megmenekült a katasztrófától.

Ez azonban csak az egyik nap a háromból, amikor Szent Januáriusz vére az év során általában folyékonnyá lesz. Szeptember 19-én, a szent ünnepnapján, és a május első vasárnapját megelőző szombaton is majdnem minden évben várható a jelenség.

Ha azonban ezeken a napokon a vér szilárd marad – tartja a néphagyomány –, az háború, éhínség, járvány, vagy egyéb katasztrófa bekövetkeztét sejteti.

Szent Januáriusz (olaszul San Gennaro) Nápoly védőszentje. Csontjait és vérét a nápolyi katedrális őrzi. A szent a Diokletianus császár által indított, 10 éven át tartó véres keresztényüldözés áldozata lett.

A vér megfolyásának csodáját a Vatikán egyelőre nem ismerte el, ez azonban annak fényében nem meglepő, hogy az egyház, méretéből és tekintélyéből adódóan nem bólinthat rá rögtön minden ilyen esetre. Szigorú vizsgálatok és szabályok sorozatán kell végighaladnia minden egyes kérelemnek, ezek azonban a prioritási listán könnyen hátrébb sorolódhatnak. 

Nápoly és egész Campania számára ennek ellenére a vértanú püspök vérének elváltozása nagy bizonyság – Isten gondoskodó szeretetének jele.

Márai Sándor San Gennaro vére című regényét az író egyik legkiválóbb regényeként tartják számon.

 

Ha igazán jó könyvekkel szeretné meglepni szeretteit, akkor IDE kattintva nézzen körül a Szent Gellért Kiadó webshopjában!

 

Kiemelt képünk forrása: Taylor Marshall

Iratkozzon fel hírlevelünkre