Magyar keresztény szervezetek küldenek támogatást a bajba jutott libanoniaknak

Mint ismeretes, a korábban a térség egyik legfejlettebb országaként számon tartott Libanont már évtizedek óta válságok, fegyveres konfliktusok sújtják, és az ország 4 millió állampolgára mellé 2 millió menekültet is kénytelen volt befogadni az Iszlám Állam térnyerése idején. Mindezt tetézi a 2020 augusztusában a fővárosban – Bejrút kikötőjében – bekövetkezett tragikus robbanás, mely újabb hatalmas károkat okozott: százezrek otthona szűnt meg ekkor egyik pillanatról a másikra. Ebben a helyzetben köszöntött be a tél az ország – mintegy negyven százalékban egyébként különböző keresztény felekezetekhez tartozó – lakosságára.

Az ÉrMe Hálózat ünnepi estjén valójában két olyan kezdeményezésről is beszámoltak, amit a libanoniak megsegítésének szándéka indított el. Egyrészt a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetsége – Ugron Imre nagykövet irányításával – kezdett bele tárgyi adományok gyűjtésébe; végül egy úgynevezett 40 lábas (28 négyzetméter alapterületű), tengeri szállításra alkalmas konténert meg tudtak tölteni tartós élelmiszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, higiéniai termékekkel. Ezek elosztását a helyi máltaiak végzik. A részletekről Schumicky András, a Máltai Lovagrend tagja, egyben az Érme Hálózat alelnöke számolt be. Emlékeztetett arra, hogy egy évvel korábban szintén egy máltai projektet támogattak az ÉrMe jótékonysági árverésének és gyűjtésének bevételéből: akkor a sérült kárpátaljai gyerekek fejlesztését szolgáló intézményt sikerült elindítani az adományok felhasználásával. Ennek eredményeit Makuk János, a beregszászi máltai szeretetszolgálat vezetője ismertette.

Másrészt az ÉrMe nemzetközi kapcsolatai révén már korábban jó személyes viszony alakult ki Joe Hatemmel, aki a libanoni EDC Keresztény Vállalkozók és Vezetők közösségét vezeti. Az ÉrMe Hálózat pénzgyűjtést indított tehát testvérszervezete javára, mely a saját belátása szerint fogja felhasználni az összeget a rászorulók megsegítésére. Eddig több mint 1,6 millió forint gyűlt össze, de továbbra is várják a nagylelkű adományozók utalásait. (Az Üzleti ÉrtékMegőrző Közhasznú Alapítvány bankszámlaszáma: 10700495-44118103-51100005.) Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Tóth József mutatta be Joe Hatemet, aki elmondta: néha úgy érzik, hogy a világ szétesett körülöttük, de a libanoni keresztények hagyományosan előre tekintenek. Hangsúlyozta: el is hagyhatnák Libanont, hogy máshol keressenek megélhetést maguknak, de küldetésüknek érzik, hogy keresztényként megmaradjanak a hazájukban. Az anyagi támogatáson túl nagyon sokat jelent számukra az a tudat is, hogy nincsenek egyedül ebben a hivatásukban, és a magyar keresztényekre is barátként gondolhatnak. Ezután társaival együtt az ősi arámi nyelven – Jézus nyelvén – elimádkozták a Miatyánkat. Végül Joe Hatem egy kisfilmet is levetített a résztvevőknek a kialakult helyzetről, illetve az EDC jótékonysági tevékenységéről.

A találkozó virtuális terében jelen lévők megtudhatták azt is, hogy a tárgyi adományok szállítmányozásának megszervezésében a Johannita Rend Magyar Tagozata is közreműködik. Az Azbej Tristan által vezetett Hungary Helps Program államtitkársága is támogatja a projektet: a szállítás költségeit fedezik.

Az internet mellett volt egy valós fizikai helyszíne is a találkozónak: a Bercel Kastély, ahol Petro Kinga látta vendégül az egész ünnepi eseményt lebonyolító ÉrMe Budapest Klub vezetőségéből Polgár Balázst és Gerstner Ákost. A háziasszony férje, Philippe de Chalendar csellóművész élő adásban játszott el néhány rövid darabot, ami még ünnepélyesebbé tette az összejövetelt.

Igazi különlegesség volt a Pianist Nada művésznéven ismert Nada Loutfi bejelentkezése az Egyesült Államokból. A zongoraművésznő libanoni és magyar szülőktől származik; most meleg szavakkal köszöntötte, majd zongorajátékával is megörvendeztette a jelenlévőket.

Bejelentkezett továbbá Varga László kaposvári megyéspüspök is, aki az est elején áldást mondott, majd később rövid elmélkedést is tartott a Megváltó születése és a szellemi harc témakörében.

Az est folyamán röviden megemlékeztek a közelmúltban váratlanul – mindössze 62 évesen – elhunyt Szabó Lászlóról, a margitszigeti Bringóhintó Kft. tulajdonosáról, az ÉrMe lelkes és hűséges tagjáról is. A cégvezető özvegye és lánya is röviden beszélt Laciról, köszöntve a velük együtt gyászoló közösséget.

A résztvevőket köszöntötte Schumicky György, az ÉrMe Hálózat elnöke is. Mint mondta, a világjárvány idején fontos, hogy a vállalkozások kreatívak legyenek a túlélés módjának megtalálásában. A kreativitás mellett a szolidaritás jelentőségét is hangsúlyozta, kiemelve, hogy a keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek egymással is össze kell fogniuk a közös értékeken alapuló bizalom jegyében, de a rászoruló, elesett embertársak felé is nyitniuk kell. Ennek egy különleges – de az ÉrMe Hálózat életében egyáltalán nem egyedüli – példája a nehéz helyzetbe került libanoniaknak nyújtott segítség. Az elnök köszönetet mondott azoknak, akik már elküldték támogatásukat e nemes célra, és azoknak is, akik ezután fogják ezt megtenni.

 

Kiemelt képünkön Ugron Imre, a Szuverén Máltai Szeretetszolgálat magyar nagykövete látható az online jótékonysági esten.

'Fel a tetejéhez' gomb