Ukrajna ellenségének nyilvánították a kárpátaljai magyar EP-képviselőt

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja levélben fordult a testület elnökéhez, David Sassolihoz, amiatt, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára.

Közleményében a frakció felháborodásának és aggodalmának adott hangot Bocskor Andrea nyílt és durva megfenyegetése miatt.

A közlemény szerint, Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője levelében arra is felhívta Sassoli elnök figyelmét, hogy Bocskor Andrea kárpátaljai magyarként az Ukrajnában élő magyar kisebbségeket is képviseli, és gyakran szóvá teszi az őket érő jogkorlátozásokat. 

Példaként említette, hogy a képviselő a kisebbségi szervezetekre gyakorolt politikai nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek minősíttette azt a legutóbbi esetet, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mondvacsinált okokra hivatkozva, durva támadásokat intézett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és annak vezetője, illetve más kárpátaljai magyar szervezetek ellen.

A delegáció képviselői arra kérik David Sassolit, hogy az EP nevében fejezze ki szolidaritását a megtámadott képviselővel, illetve szólítsa fel az ukrán hatóságokat, hogy akadályozzanak meg mindenfajta fenyegetést, uszítást és gyűlöletkeltést az európai parlamenti képviselők, valamint az ukrajnai magyar közösség tagjai ellen.

(MTI)

Hazaárulással vádolják a magyar himnuszt eléneklő képviselőket

A karpat.in.ua hírportál tudósítása arról számolt be, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hazaárulás címén indított büntetőeljárást az ungvári járási Szürtei Településtársulási (Kistérségi) Tanács képviselői ellen, mert eskütételükkor elénekelték Magyarország himnuszát.

 

Kiemelt képünkön Bocskor Andrea, a FIDESZ-KDNP képviselője látható az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd