Vírustagadókkal szemben indult nyomozás

Vírusszkeptikus tartalmak hangadóinál tartott házkutatást a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf elmondta: a rendőrség folyamatosan figyeli a vírustagadó, vírusszkeptikus cikkeket, közléseket, állításokat, és amennyiben felmerül, hogy a közlés jogszabályba ütközik, eljárást indít.

Mint mondta, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több hete indított eljárást egy ilyen ügyben, és pénteken négy olyan személyhez köthető helyszínen tartottak házkutatást, akik „a vírusszkeptikus tartalmak hangadói”. A rendőrség az eljárást rémhírterjesztés miatt folytatja, de felmerül a hatósági rendelkezés elleni uszítás büntette is – tette hozzá.

A Gál Kristóf által meg nem nevezett vírusszkeptikus hangadók egyike vélhetően Gődény György, ugyanis Facebook-oldalán a magát Doktor Gődénynek nevező férfi felesége azt közölte: „hajnalban megszálltak bennünket, majd házkutatás és lefoglalás után Gyurit elvitték a magukat «nemzetinek» mondó nyomozóiroda emberei”.

A szóvivő a továbbiakban beszámolt arról, hogy csütörtökön a maszkviselési szabályok megszegése miatt országszerte 187, a járványügyi készültség óta pedig 12 457 emberrel szemben intézkedtek.

A közterületi maszkviselés elmulasztása miatt 162 intézkedés történt; 25 esetben figyelmeztettek, 68 helyszíni bírságot szabtak ki és 69 feljelentés tettek – sorolta.

Tömegközlekedési eszközön 12, bevásárlóközpontokban pedig 13 szabályszegés történt – fűzte hozzá.

A szigorító intézkedések bevezetése óta 597 intézkedés történt a kereskedelmi egységekre, közösségi terekre és szálláshelyekre vonatkozó maszkviselési előírás megszegése miatt. A tulajdonos vagy üzemeltető szabályszegése miatt 161 alkalommal, a vásárlókkal szemben pedig 436 esetben kellett fellépniük a rendőröknek – ismertette.

Ugyanakkor a kijárási korlátozás megszegése miatt az elmúlt 24 órában 287, az intézkedés bevezetése óta pedig immár 11 699 emberrel szemben kellett intézkedni – tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a tranzitszabályok megsértése miatt 72 újabb átutazót bírságoltak meg, szeptember óta pedig 7260-at.

Végül közölte, hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában 16 818 alkalommal ellenőrizték a házi karantén betartásának szabályait, illetve 6681 újabb hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 49 524 ember van elkülönítve, akik közül 3999-en használják az ellenőrzésre kifejlesztett mobilapplikációt – mondta Gál Kristóf.

(MTI)

Kiemelt képünkön bűnügyi helyszínelés miatt lezárt utcaszakasz látható 2020. november 16-án. MTI/Mihádák Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre