Regisztrálhatunk a koronavírus elleni védőoltásra

A Covid-19 megelõzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. Oroszországban orvosok és tanárok ezrei jelentkeztek a mai napon kezdõdött tömeges beoltásra.

Megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten a koronavírus elleni védőoltásra – jelentette be a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hétfő este a Facebook-oldalán. Dömötör Csaba közölte: a vakcinainfo.gov.hu weboldalon mindenki jelezheti az oltás iránti igényét. – A regisztrációval egyben mindenki értesülhet a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkról, és arról, hogy mikor kerül rá sor – tette hozzá.

Közlése szerint az oltások akkor indulhatnak, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina, a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke, továbbá elsőbbség illeti meg a védekezésben résztvevőket is. –A tömeges oltás új szakaszt jelent majd a vírus elleni küzdelemben – fogalmazott az államtitkár.

Közben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja alapján megállapította:

a járvány terjedési sebessége csökken, ugyanakkor a koronavírus Magyarország egész területén jelen van.

Az NNK a honlapján azt írta: Egerben emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben a 49. heti adatok szerint, a hevesi megyeszékhely mellett Szombathelyen és Békéscsabán az átlagosnál magasabb ez az érték. A vizsgálatok szerint Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron csökkenő, míg a többi vizsgált településen stagnáló a tendencia a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében.

Kiemelték, a kedvező tendencia fenntartásához továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása, különösen a karácsonyi időszakban. Fontosnak nevezték azt is, hogy

akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

– Meghalt 136, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2219 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden. A kormányzati portálon azt írták: 256 367-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 6120-ra emelkedett, a gyógyultak száma 75 281. Az aktív fertőzöttek száma 174 966. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti. Kórházban 8045 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 45 542-en vannak, a mintavételek száma 2 158 818-ra emelkedett.

MTI

(Kiemelt képünkön: A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. Oroszországban orvosok és tanárok ezrei jelentkeztek a mai napon kezdődött tömeges beoltásra. Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

Iratkozzon fel hírlevelünkre