Amikor a „felelősséggel gondolkodók” bolondítják a jónépet covid-ügyben

Az megvan, hogy az amúgy egyetemet végzett ismerősöd megosztja a Felelősséggel gondolkodók elnevezésű címzetes Facebook-csoport egyik posztját, amely az egész kortárs pandémia-ügyet egyetlen huszárvágással megoldja? Nincs? Na, akkor kapaszkodjál.

A Virginiai Egyetem kutatóorvosainak ’74-ben megjelent egy tanulmánya, melynek alapján két évvel később az Orvosi Hetilapban is lejött egy rövidke bekezdés. Ebben bizonyos dr. Pongor Ferenc többek között olyan dolgokat írt le a kezével, mint hogy a koronavírus – kéremszépen – már 1965 óta ismert, azóta van köztünk, hébe-hóba állatokat fertőzget, olykor pedig még embereket, sőt – matrózokat is. Eddig a cikk, és akkor most jön a konklúzió.

A Felelősséggel gondolkodók szerkesztői szerint „elgondolkodtató, hogy ha a fél életünket ennek a kórnak a jelenlétében éltük le, és mégis itt vagyunk, akkor mitől is kellene most félni?” És itt jön a kedvencem (amúgy csupa nagybetűvel):

„Miért ijesztgetnek a sok hazugsággal bennünket?”

Hogy a kérdés költői természetű-e vagy tényleg választ várnak rá, azt nem tudom, de remélem, az utóbbi a helyes megfejtés.

Merthogy.

A fél másodperc alatt összeguglizható, nagyjából kiscsilliárd coviddal foglalkozó cikk bármelyikéből azonnal kitűnik, hogy egy ÚJ koronavírus-típussal van dolga kortárs társadalmunknak… és többek közt azért is olyan ÚJ ez a vírus, mert alapvető tulajdonsága, hogy mutálódik. Ehhez se orvosi diploma, se emelt szintű biosz nem kell; bárki számára könnyen belátható, hogy egy mutálódott (ÚJ!) vírus – ami eddig, mondjuk, kismadarak tüdejét vágta gallyra, most pedig az emberekével igyekszik ugyanezt tenni – már nem ugyanaz, mint amiről 1974-ben beszélgettek. Volt nekünk már – nem is olyan régen – Sarsunk, Marsunk, aztán még egy Sarsunk, emlékszünk, ugye? Na, azok is mind koronák voltak, de

nem, ez a korona: nem az a korona. Mert új.

Ráadásul az emberre veszélyes verziók közül nemcsak egy-kettőt, hanem rögtön hetet különböztetnek meg!

(Jegyezzük meg, most mindettől függetlenül, hogy ilyen időbeli távlatból tudományos lapokat forrásként idézni, pláne az évről évre egyre elképesztőbb sebességgel fejlődő orvostudomány szegmensében, nos, nem annyira tanácsos.)

Sőt, ez a vírusverzió olyannyira új, hogy hiába vizsgálja globális szinten egy komplett tudóshadsereg, még mindig nem teljesen sikerült körvonalazni a vírus emberi szervezetre gyakorolt hatását – nem tudjuk, milyen hosszú távú szövődményeket okoz.

De a lényeg, hogy Putyin lányát már be is oltották az ellenszerrel.

 

Varga Gergő Zoltán

 

Kiemelt képünk forrása a koronavirus.gov.hu.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre