Az Első Kard vágja az utat a kereszténység számára a fantasy-irodalomban

Mindig örülök, amikor egy új, korábban ismeretlen fantasy szerző könyvével találkozom – feltéve persze, ha képes elhúzni képzeletem előtt a mézesmadzagot, azt a benyomást keltve bennem, hogy itt valami újat fogok találni. Conrad Breston Az Első Kard című könyve ilyesminek tűnt; nem kevesebbet ígért, mint hogy az első – magyar nyelven írt – keresztény fantasyként(!) úttörő szerepet vállal a műfaj színesítésében. De miért is izgalmas és fontos ez?

Egy fantasy történet – műfaji sajátosságaiból fakadóan – szinte bármit elbír. Azonban ha a fantasy világok felépítését Tolkien utáni példákon át vizsgáljuk (aki a műfaj teremtő atyjaként és – nem mellesleg – katolikus emberként a kereszténységet igen szépen megjelenítette a műveiben), csupán elvétve találunk olyan sztorikat, amelyekben a monoteizmus egyáltalán megjelenik. És általában akkor is csak valami szélsőséges ideológiák mentén operáló, szektás, leuraló, inkvizíciós jellegű elgondolásként.

Conrad Breston nem bonyolította túl a dolgot, az Excalibur legendáját homályosan megidéző lovagkori környezetbe egy az egyben beemelte a kereszténységet. A szerző tulajdonképpen az egész történetet egy olyan, egyetlen villanás alatt lejátszódó személyiségformáló kulcsmozzanat köré építi fel,

melyhez hasonlót általában az evangéliumi eseményekkel, egyéni Krisztus-tapasztalatokkal összefüggésben szoktunk elképzelni.

Első olvasásra idegenként hat, hogy az alaktalan sötétségből manifesztálódó természetfeletti lények, törhetetlen kardok és egyéb fantasy-klisék környezetében egyszer csak Jézus Krisztus neve is megjelenik a lapokon – ám ezzel együtt a jelenség valahol mégis hordoz magában egyfajta természetességet. Hiszen hogyan is magyarázhatná meg teljesen logikátlan, szürreális irgalmasságának jelentőségét a lánya gyilkosát ápoló öreg, ha nem éppen a teljesen logikátlanul és felfoghatatlanul közvetlen isteni szeretet szemszögéből…?

Az Első Kard rövid mű, csupán néhány órát kíván az olvasójától – jelenléte mégis nagy fontossággal bír a könyvesboltok fantasy-polcain. Európa fiataljainak körében a kereszténység lélekszáma sajnálatos módon csökken, így az Örömhír új színtérre való betörésével, az ilyen és ehhez hasonló alkotások segítségével talán szélesebb rétegek számára leszünk képesek megmutatni: bizony többek vagyunk a híradók által sugalltaknál – és valóban Krisztus misztikus testének tagjai vagyunk.

 

Varga Gergő Zoltán

 

A könyv a Szent Gellért Kiadó és Nyomda kínálatában vásárolható meg.

 

Kiemelt képünket Varga Gergő Zoltán készítette