Győri Enikő: Ukrajna teljesítse nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit

Ukrajnának teljes mértékben, jóhiszeműen és maradéktalanul tiszteletben kell tartania és végre kell hajtania valamennyi nemzetközi szerződéses kötelezettségét - jelentette ki Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A képviselő az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának (INTA) az Ukrajnával folytatott átfogó kereskedelemi kapcsolatokról (DCFTA) szóló jelentése elfogadását követően közölte, hogy az ukrán fél több esetben „leleményesen kihasználja az Európai Unióval kötött szabadkereskedelmi megállapodás kiskapuit”.

A trükkök nem tesznek jót a kétoldalú kapcsolatoknak, aláássák a két fél közötti bizalmat – fogalmazott.

„Üdvözlöm az Európai Unió és Ukrajna között létrejött szabadkereskedelmi megállapodással összhangban eddig elfogadott ukrán reformokat és jogszabályokat, azonban azt várom, hogy keleti partnerünk a szerződésben vállalt összes kötelezettségét teljesítse. Arra szólítom fel Ukrajnát, hogy tartózkodjon a hasonló gyakorlatoktól” – fogalmazott.

Jövőre esedékes az szabadkereskedelmi egyezmény felülvizsgálata, az Európai Unió addig árgus szemmel figyeli a fejleményeket – tette hozzá a képviselő.

Győri Enikő kiemelte azt is, hogy Ukrajna az Európai Unió fontos stratégiai partnere, amelynek stabilitása és gazdasági fejlődése Európa érdeke is.

Ennek elősegítésére az unió 2014 óta jelentős összegű hitelt nyújtott az országnak makroszintű pénzügyi támogatás keretében, és nem hagyta magára a koronavírus-válság idején sem – közölte.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Győri Enikő, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre