Erősíteni kell a koronavírus elleni harcot

Európának komolyan erősítenie kell a koronavírus elleni harcot, a kontaktuskövetési képesség hiánya miatt pedig sötét kilátásai lehetnek a betegségnek – mondta hétfőn Genfben Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója.

Európában rendkívül nyomasztó a kép, miután egy sor ország jelentette a fertőzöttek rekordszámú növekedését, az élen Franciaországgal, amely első ízben vasárnap számolt be több mint 50 ezer új fertőzöttről, a halálesetek száma pedig földrészen meghaladta a negyedmilliót – hívta fe a figyelmet az igazgató.

A 46 WHO-tagországot magában foglaló hatalmas régióban van a világban jelentett igazolt fertőzöttek 46 százaléka és a halálesetek közel egyharmada – mondta sajtótájékoztatóján. – Jelenleg jóval a vírus mögött kullogunk Európában, az előrehaladáshoz komoly gyorsításra van szükség, ahol csak lehet – mondta Michael Ryan.

– Nagyon sok a fertőzött, széles körben terjed a járvány, nagyon magas a pozitív esetek aránya

és egyre nő a kontaktuskövetés kapacitásának hiánya, ami miatt a jövőben nagyon borúsak lehetnek a betegség kilátásai – tette hozzá a WHO-vezető. A veszélyhelyzeti igazgató arra is kitért, hogy a WHO hivatalos ajánlást dolgoz ki azzal kapcsolatban, hogyan lehet csökkenteni a kockázatokat a koronavírus-világjárvány idején tartott választásokon. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-járvánnyal foglalkozó epidemológusa reményét fejezte ki, hogy a magas esetszámok ellenére az országok nem kényszerülnek országos karantén bevezetésére.

MTI

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com)