Pandémia idején enyhítenének az abortusz szabályozásán Argentínában

Az argentin elnök ígéretéhez híven enyhítene a jelenlegi abortusztörvényen, ennek tárgyalását azonban a járvány kitörése miatt tavaszról október végére halasztották. Az argentin püspöki kar keményen felszólalt az ügyben, megkérdőjelezve: tényleg ez az országot érintő legfontosabb kérdés jelenleg? – közölte a Catholic News Agency

Alberto Fernández argentin elnök tavalyi hatalomrakerülése többek közt annak a kampánynak is a végeredménye, amelyben ígéretet tett arra, hogy “végre” legalizálni fogják az abortuszt az országban. Ennek törvénytervezetét terjesztették volna márciusban a parlament elé, ennek megtárgyalását azonban a koronavírus-járvány miatt elnapolták. Az országban a jelenlegi szabályozás szerint a terhesség művi megszakítását csak abban a helyzetben lehet elvégezni, amennyiben a kismama élete veszélyben forog, illetve szexuális erőszak esetén.

A katolikus püspöki kar szerint azonban a jelenlegi egészségügyi helyzet – ha más érvet nem is vesznek figyelembe – kiváltképp alkalmatlan időpont egy ilyen törvényről való tanácskozásra.

„Mikor az argentin lélek a szélsőséges körülményeket türelemmel, találékonysággal és reménytelien kezeli – még akkor is, ha a családok elvesztik szeretteiket; mikor egyre szenvedünk az egyre-másra elszegényedő háztartások számának növekedésétől; […] mikor a hősként munkálkodó egészségügyi dolgozók, elnyűve az emberfeletti teljesítménytől arra kérlelnek, hogy törődjünk jobban az élettel;

a józan ész – melyben az átlagos ember bővelkedik – rámutat, hogy nincs helye olyan törvénykezésen gondolkodni, amely szembe megy a diskurzussal, miszerint a minden argentínról való gondoskodás elsődleges fontosságú”– közölték a püspökök.

A Prolife Unity életpárti csoport a közösségi média felületein szállt harcba:

„Most komolyan, egy krízis közepén prioritás az abortusz?

Az argentinoknak egy olyan államra van szükségük, amely gondoskodik róluk és felemeli őket a szegénységből, nem elhagyja őket. Az abortusz nem volt elsődleges, és most sem az.”

Életpárti szervezetek október 24-én egy nagy karavánnal vonulnak fel a Quinta de Olivos, az elnöki rezidencia előtt, tüntetve a törvénytervezet ellen.

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre