Ingyenes szűrővizsgálat a látás világnapján Kecskeméten

A rövidlátás korrekciójának fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért október 8-án, a látás világnapján; ez alkalomból egész napos szűrővizsgálatot szerveznek Kecskeméten.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, napjaink egyik leggyakoribb problémája a rövidlátás (myopia) és egyre több embert is érint, súlyos formájában nem korrigálható látásromláshoz, akár vaksághoz is vezethet.

A legfrissebb adatok szerint a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” keretében 2014-2019 között megvizsgált több mint 80 ezer ember 51 százalékáról derült ki, hogy rövidlátó, és az adatok szerint a fiatalabb korosztályokban (23-40 évesek között) a rövidlátás 3,3-szor gyakoribb, mint a 60 évesnél idősebbek között.

A szakemberek szerint a rövidlátás kialakulása megelőzhető, illetve a kialakult betegség romlása lassítható. Ehhez azt ajánlják, hogy töltsünk több időt a szabadban, mert így lehetősége van a szemnek „messzire tekinteni”. Érdemes csökkenteni a számítógép, tablet, telefon előtt töltött időt is.

MTI

(Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Flick.com)