Kereszténység csigatempóban

Én nem hiszem el, hogy milyen frappánsan tudnak idézni a Bibliából azok, akik éppen Istent és a benne hívőket akarják gúny tárgyává tenni. Más, nem keresztény országokban az ilyesfajta istenkáromlásért már kivégzés jár. Magyarországon azonban a fene nagy szabadság jegyében bármit meg lehet tenni. Ez történt most Detkovics Anikó „Hit, remény, szeretet” című újpesti alkotásának liberális műelemzése során is. Minden jóérzésű ember és a keresztények nevében visszautasítjuk a „Csigamegváltó”-mélységekbe érő keresztényellenes kritikát!

A végletekig elmenően szabados újliberalizmus felkentjei fröcsögve-röhögve élcelődnek a Hit-Remény-Szeretet szimbolikáját megragadó alkotáson – „Csigamegváltó” gúnynévvel illetik. Mielőtt még „beleragadnánk” az esztétikai értékelésbe, nézzük meg a liberális művészet mindenütt jelen lévő eszement alkotásait – tényleg az ilyesmiket kellene szépnek tartanunk?

Az Újpesten felállított, Szent Pál szeretethimnuszában megénekelt, örök, keresztényi és isteni értékeket megjelenítő alkotás nem feltétlenül kialakítása miatt hordoz értéket, hanem amiatt, amire és – főként – Akire utal.

A rendszerint a Szörnyeteget is Szépségnek beállító trendi „művészet” sokat tanulhatna abból az üzenetből, amelyet a szóban forgó alkotás képvisel… Ha a „mindent szabad, és ezt fogadd el – vagy hallgass”-művészek legalább egy kőmorzsányit megértenének ennek a szobornak a mondanivalójából, máris szépülne körülöttünk a világ.

Persze egyelőre nem várhatunk sokat azoktól a gúnyolódóktól, akik a szűk ösvényen igyekvőket bármikor – alvilági megrendelésre –készek kiröhögni. Istenes mondatokkal vágnak oda nekik, mintha mindennek tudatában lennének, felvállalt és

szanaszétharsogott újpogányságukkal szentségtelenítve meg mindazt, ami az örök isteni szépség része.

Ne lepődjünk meg azon, ha korábbi hittanos vagy keresztény osztálytársaink nevét fedezzük fel az ilyen gúnyolódó cikkek szerzői között. Éltessen bennünket a tudat, hogy a világban minden elmúlik, minden feledésbe merül, egyedül az újpesti, csigának csúfolt szobor három örök értéke marad meg mindörökké: a Hit, a Remény és a Szeretet. De a legnagyobb közöttük a Szeretet.

Az a Szeretet, amelyik az őt kigúnyoló, megkínzó pogányok és farizeusok bűnei miatt is vállalta a kereszthalált; hogy nekik örök életük legyen. Beleröhögtek az ártatlanul szenvedő Isten Fiának arcába, még le is köpték, és azt kiabálták: „Ha Isten fia vagy, szállj, le a keresztről!” Az isteni megváltás azonban megállíthatatlan volt, és nekünk is szól. Ha elfogadjuk, részesülhetünk mindabban, ami soha nem múlik el. Erre még a gúnyolódók is meghívást kaptak.

Isten türelmes: megvárja a csigatempóban hozzá érkezőket is. Gyerünk!

 

Gável András

További olvasásra ajánlott írásunk:

Minden izmus végső mozgatórúgója az ateizmus

A torz isten és az újpogányság állampolgárai tizedelnek minket

A Szépség és a Szörnyeteg csak a mesében perdül egymással táncra

A kiemelt képünk forrása az evangelikus.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre