A járvány különös jelentőséget adott az idei idősek világnapjának

Október 1-jén, az idősek világnapján „Féltő szeretettel” címmel rendezett online konferenciát a Fiatal Családosok Klubja Egyesülete (FICSAK). Az eseménynek a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) adott otthont.

A szűk körben megrendezett, de on-line térben közvetített, és azóta is elérhető konferencia különös üzenete és jelentősége az volt, hogy az idősebb korosztály veszélyeztetebb a járványhelyzetben, és erre a fiatalok, a fiatal családok, valamint a konferencia előadói is több szempontból rávilágítottak. Kiemelt tisztelettel és szeretettel beszéltek az idősebb korosztályok értékeiről, védelméről, a napi segítés lehetőségeiről, a mindennapi vagy minél gyakoribb kapcsolattartás szükségességéről.

A Takács Bence Ervin MMA-ösztöndíjas versmondó, műsorvezető által moderált eseményen Fűrész Tünde, a KINCS elnöke ismertette azokat a kutatási eredményeket, amelyeket részben a generációk közötti együttműködésről, azok tapasztalatairól, illetve a járványhelyzetben a családokkal felvett kérdőíves felmérésről meg lehet ismerni.

A fiatalok gyermekvállalási kedvét kimutathatóan befolyásolja, ha a leendő, vagy már nagyszülővé vált közép korosztály aktívan tud segíteni a fiatal gyermekes családok életében.

Király Nóra, a FICSAK alapítója, elnöke saját szülei példáját tartja ma is meghatározónak életében: a szülei szeretete, figyelme biztonságot adott, szerencsésnek érzi magát, mert szülei mindig mellette állnak, és jó érzéssel tölti el, hogy kölcsönösen vigyáznak egymásra. A régi történetek, amiket az unokáknak mesélnek, örök emlékek.

A generációk közötti jó kapcsolat erősebbé teszi a családot – hangsúlyozta.

Rácz Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár gondolatait így indította: „Most rajtunk a sor!”. A mai fiatal generációk nevében tisztelettel és szeretettel köszöntötte az idősebb korosztályokat, úgy a teremben jelen lévőket, mint általában a társadalomban élő bármely idős és szép korú honfitársunkat. Beszélt arról is, hogy a kapcsolattartásnak milyen nagy jelentősége van, nemcsak általában, de most, amikor veszélyhelyzetben vagyunk, akkor különösen.

Ha nem is minden nap, de rendszeressé kell tenni a figyelmet, a törődést, a segítés bármely formáját – emelte ki.

Ez lehet akár egy rendszeres telefonkapcsolat is. Nagyon nagy biztoságérzetet ad, csökkenti a kiszolgáltatottságot, az egyedüllét érzését is. Segíteni lehet és kell a modern eszközök használatában, akár új eszközről van szó, akár a meglévőn új funkciók megismeréséről, begyakorlásáról.

Hollik István országgyűlési képviselő az eseményen arról beszélt, hogy új fejezet kezdődött a generációk közötti együttműködésben. A családon belüli összefogásnak, a családon belüli kapcsolatok átrendeződésének időszakába léptünk. Sokkal kifinomultabb, érzékenyebb figyelemmel, szeretettel és tisztelettel kell a generációknak egymást érzékelni és elismerni, ha szükséges, segíteni.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a testi és lelki egészség összefüggéseiről, egybeforrottságáról beszélt, ami a pandémia idején még inkább nélkülözhetetlen és szétválaszthatatlan látszólag két fogalom. A félelem leküzdése, a testi egészség, ami kezdődik egy jó alapos kézmosással, bizony a hétköznapi szokásaink szintjén is összefügg. Bebizonyosodik, hogy a biztonságérzet eléréséhez mindannyian és rendszeresen kell megtegyük a lépéseket. A pozitív gondolkodás, szemléletmód nem hiányozhat a pandémia elleni küzdelemből sem, amit azzal szemléltetett, hogy nézzük meg, mit tanulhatunk ebből az új helyzetből, a koronavírustól? Három dologra hívta fel a figyelmet: az egyszerűségre, a következetességre, és a kapcsolatkeresésére.

Fogadjuk el, hogy egyszerű megoldásokkal is nagyon sokat tehetünk a fertőzés megfékezésére, vagy az ellenállóképességünk javítására, megőrzésére.

Legyünk következetesek és kitartók a szabályok és új szükséges szokások megtartásában. Végül pedig a kapcsolatkeresés rég ismert összefüggéseket hoz, de új jelentőséget kap. Példa erre, hogy a test és a lélek összekapcsolódik, amit vagy egészségünk – jóllétünk, vagy beteg állapotunk megélésében érzékelünk. Ugyanakkor számos új felismeréssel találkozunk, napi szinten zúdulnak az újabb és újabb információk, amiben nehéz eligazodni.

A reménytkeltő, hogy lesz erre a pandémiára megoldást hozó gyógyszer, oltóanyag, de mindenekelőtt az emberek elfogadó, és következetes, szabálykövető, fegyelmezett hozzáállása, amely védi önmagukat, a sérülékeny, beteg, idősebb generációkat, és a nagyobb közösségeket, az országot is.

Dr. Simicskó István KDNP frakcióvezető videóköszöntője zárta a konferencia előadásait, aki az idősebb generációk elismerését, tiszteletét, értékeit méltatta, erősödjön az a szemlélet és viselkedésmód a közéletben és a családokban is, amely a generációk közötti minél jobb kapcsolat erősítéséről, fontosságáról szól.

Gondoljuk át, és bátran használjuk ezt az üzenetet: „Féltő szeretettel”.

A konferencia on-line közvetítése a www.ficsak.hu oldalon visszanézhető.

Kiemelt képünk forrása: MTI/Balázs Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre