A Vasárnap.hu kérdése a Momentumhoz: várható, hogy valaha magyar pártot támogassanak?

Harmadszor kampányolnak magyar pártok, jelöltek ellen a Momentum politikusai.

Immáron harmadszor kampányolt nyíltan magyar párt(ok) és jelölt(ek) ellen a Momentum az elszakított területeken. Fekete-Győr András duplázott, ismét az erdélyi magyarokat szólította fel arra, hogy román politikusokat támogassanak a magyarokkal szemben.

A román USR-Plus pártszövetség támogatására szólította fel az erdélyi magyarokat Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. A pénteken közreadott videóban a liberális politikus úgy fogalmazott: „arra szeretnélek titeket kérni, hogy ahol csak tehetitek, támogassátok az USR-Plus önkormányzati jelöltjeit”. 

A pártvezető nyilatkozata azért is megdöbbentő, mert Erdély-szerte két magyar politikai erő is ringbe száll a szavazatokért: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett a két kisebb magyar párt szövetségéből létrejött Erdélyi Magyar Szövetség is elindítja jelöltjeit. Számos településen kiélezett magyar-román párharc várható fontos pozíciókért, Marosvásárhelynek Soós Zoltán személyében például 20 év után lehet magyar polgármestere. (A Vasárnap.hu folyamatosan követi az eseményeket, számos interjút közöltünk a témában az elmúlt hónapban, vasárnap pedig helyszíni tudósítások, beszámolók formájában az anyaországi lapok közül egyedüliként követjük tűzközelből az eredmények alakulását. Tematikus cikkeink ide kattintva olvashatók.) 

A Momentum lépése egyébként nem előzmények nélküli: a tavalyi elnökválasztáson szintén az USR-Plus pártszövetség jelöltjére, Dan Barnára való voksolásra buzdította az erdélyi magyarokat, noha az RMDSZ ekkor is állított jelöltet Kelemen Hunor személyében. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője pedig tavaly decemberben kampányolt a Progresszív Szlovákia és a SPOLU közös jelöltjeinek Komáromban annak ellenére, hogy magyar induló is volt a választásokon. 

A Vasárnap.hu pénteken délután kérdéssel fordult a Momentum sajtóosztályához, amelyben Fekete-Győr Andrástól azt kérdeztük, „az előzmények ismeretében várható, hogy a Momentum valaha egy magyar párt támogatására szólít majd fel valamely elcsatolt területen? Tervezik, hogy magyar pártokat, magyar jelölteket támogatnak majd?”

Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

Vasárnap.hu

Kiemelt képünkön Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a párt Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációján a fővárosi Hősök terén 2017. május 1-jén.
Fotó: MTI Fotó: Marjai János

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre