Készen áll az egészségügy a második koronavírus-hullámra

Készen áll a magyar egészségügy a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány második hullámának erősödésével, a hetek óta tartó magasabb napi megbetegedések következtében egyre több Covid-beteg szorul kórházi kezelésre. „Ezért a tavasszal jól bevált recept szerint a második hullámban is lépcsőzetesen nyitottuk és nyitjuk meg az ellátóhelyeket, azt az alapvető rendezőelvet figyelembe véve, hogy a kapacitások határáig használjuk ki az egyes kórházakat” – fogalmaztak.

Elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező három budapesti kórház – a Dél-pesti Centrum Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Szent János Kórház – fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket.

Miközben a kijelölt kórházakba koncentrálják a covidos betegeket, a megnövekedett járványügyi feladatok ellátásához szükség van további szakemberek vezénylésére az adott intézményekbe. A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

„Ez a folyamat alkalmazkodást kíván azoktól az intézményektől, amelyek a covidos betegeket fogadják, és azoktól a kórházaktól is, amelyek feladatokat vállalnak át vagy szakembereket kölcsönöznek a súlyos koronavírusos betegek kezelésére” – emelték ki, hozzátéve: a kórházak közötti együttműködés jó példája, hogy az Országos Onkológiai Intézet átvette a Korányi Kórháztól a mellkas sebészeti ellátásokat, és intenzíves szakembereket biztosított a súlyos koronavírusos betegek gyógyítására.

Szerdán több kórházból is orvosokat, szakápolókat vezényelt a járványügyi hatóság az elsődlegesen kijelölt intézményekbe a növekvő számú súlyos betegek kezelésére.

Ez – mint megjegyezték – „természetesen azoktól a kórházaktól is alkalmazkodást igényel, amelyek biztosítják a plusz szakembereket, de a rendszerszintű vezénylés lényege az, hogy ezek a kórházak továbbra is el tudják látni az alapfeladataikat”.

Az Emmi kiemelte: a járvány első hullámában az egészségügyi dolgozók embert próbáló munkával mindent megtettek azért, hogy valamennyi betegük a legjobb ellátást kapja. „Nekik is köszönhető, hogy Magyarország Európában egyedülállóan sikeresen kezelte tavasszal a koronavírus-járványt” – írta az Emmi, hozzátéve

„a második hullámban is azokon lesz a legtöbb teher, akik a betegágyak mellett dolgoznak, az intézmények vezetőit pedig arra kérjük, hogy a betegek érdekében összefogva segítsék őket ebben a munkában”.

MTI

(Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Flickr.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre