Az RMDSZ szerint szükség van a nőkre a közéletben

– Az utóbbi években minden európai uniós országban növekedett a nők aránya a parlamentben, kormányzati és helyi önkormányzati testületekben egyaránt; ugyanakkor (különösen Kelet-Európában) a tágabb értelemben vett társadalmi életben és politikai közéletben még mindig nem képviseltetik magukat kellően nagy arányban – mondta Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke.

A sepsibükszádi tanácsosjelöl véleménye szerint továbbra is jellemzőnek mondható, hogy a tradicionális szerepekben szocializálódott társadalmakban nehezebb a nőket bevonni a közéletbe.

A változtatás elsősorban a tisztségben levők feladata, de természetesen a nőknek is akarniuk kell.

Hozzátette: a nők kis mértékű közéleti részvételéből adódóan szegényebb lesz maga a politikai közélet is; kimarad belőle egy sor fontos szempont, nem jelenítődik meg benne a nőkre jellemző szemlélet és tapasztalat – jóllehet ezek mind szükségesek volnának a jó döntés meghozatalához. Ezzel pedig nemcsak a nők, hanem az egész társadalom veszít.

Romániában elsőként a Szövetségben megjelenő kvótarendszer kapcsán Ájgel Ágnes elmondta: ez egy segítő mechanizmus, de a sikerhez még két dolog elengedhetetlen: a szaktudás és az együttműködés.

Erdélyben nyitottak a női szerepvállalás tekintetében

Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke szerint sok évi munka ért be mostanra. Mint fogalmazott, azok a jelöltek, akik eddig szerepet vállaltak, utat nyitottak és megmutatták, hogy messze „nem ördögtől való” elképzelés, hogy egy nő az önkormányzatban dolgozzon.

– A Nőszervezet azért munkálkodott, illetve azért tevékenykedik most is, hogy elismertesse, a fiataloknak és a nőknek is helyük van a közéletben – az RMDSZ pedig nyitottságának köszönhetően felismerte, hogy szüksége van a nők szakértelmére, tudására – magyarázta az erdélyi politikus. Hozzátette, ennek megerősítéseként számos szakmai képzést tartott az elmúlt időszakban. Országos viszonylatban a Szövetség listáján 911 nő indul, ezek közül 378 bejutó helyen, ebből tíz polgármesterjelölt és 38 megyeitanácsos-jelölt. Kolozsvár és Sepsiszentgyörgy listavezető a női tanácsosjelöltek tekintetében.

Közösségépítő feladatok várnak a politizáló asszonyokra 

Kondor Ágota megyeszékhelyi tanácsosjelölt harmadik mandátumának vág neki. Elmondása szerint a városvezetés nagyon nyitott a nők közéleti szerepvállalását illetően. Iskolaigazgatóként dolgozik, így – saját bevallása szerint – a szociális és oktatási területén találta meg azt a terepet, ahol magabiztos lehet az önkormányzati testületben is.

– Fontos, hogy csapatban tudjunk dolgozni, hiszen megoszlanak a feladatkörök – emelte ki a tanácsosjelölt.

Bodó Enikő, az RMDSZ Kovászna Városi Nőszervezetének elnöke második alkalommal lett helyitanácsos-jelölt. Főként kulturális, valamint a nőket, gyermekeket és időseket érintő feladatokban vállal szerepet. Az erdélyi politikusnak határozott elképzelései voltak és vannak, munkája során rengeteg tapasztalatot szerzett, ezt szeretné a továbbiakban is kamatoztatni, többek közt három női tanácsostársával.

Kézdivásárhely közösségi életét nagyban színesítette az RMDSZ helyi nőszervezetének munkája, hasznos programjai. Példájuk, közösségépítő tevékenységük sok nőnek adott motivációt és kedvet arra, hogy ilyen jellegű feladatokat vállaljon.

Fejér Melinda, a helyi nőszervezet elnöke négy évvel ezelőtt egyetlen női tanácsosként jutott be a céhes város döntéshozó testületébe. A szociális és egészségügyi szakbizottságban dolgozva újszerű szemlélete segítette az adott kérdések megoldásában. Az elért eredményeket nem egyszemélyes munkának, hanem az összekovácsolódott csapatnak tulajdonítja.

Málnás község  lehet a jó példa

Kovászna megye egyetlen női polgármesterjelöltje, Szotyori Angéla folytatni akarja a négy évvel ezelőtt elkezdett munkát. Málnás község elöljárója szerint az eredményes munka a kitartáson, az emberekkel kialakított jó kapcsolaton, illetve az együttműködésen alapul.

– Nem érzem, hogy községvezetőként férfiként kellene viselkednem, hogy eredményeket érjek el – mondta a  magyar polgármesterjelölt.

– A mosoly, a kedvesség, a jó szándék és a tenni akarás a fontos. Emellett, persze, erősnek is kell lenni – osztotta meg tapasztalatait a RMDSZ Nőszervezetének képviselőivel.

Málnáson a 12 helyi tanácsosból öt nő. Szotyori Angéla arra biztat minden hölgyet, hogy merjenek közösségépítő feladatokat felvállalni.

Az erdélyi helyhatósági választásokról bővebben itt olvashatnak.

Forrás: RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének sajtóirodája

Marosvásárhelyen nagyobb az esély a magyar győzelemre, mint 20 éve bármikor

Marosvásárhelyen nagyobb az esély a magyar győzelemre, mint 20 éve bármikor

Marosvásárhelyen nagyobb az esély a magyar győzelemre, mint 20 éve bármikor

Kiemelt képünk forrása: RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének sajtóirodája

'Fel a tetejéhez' gomb