Biztonságosabb hely lettünk, mint Németország

Van olyan belső-somogyi kistelepülés, ahol az idén három hét alatt öt házat vettek meg a németek. Azt mondják, Németországnak már vannak olyan részei, amelyek lakhatatlanná váltak a migránsok miatt, ezzel szemben nálunk ilyesmivel nem kell számolni – nyilatkozta a PestiSrácoknak adott interjújában Móring József Attila, a Nyugat-Balaton régió országgyűlési képviselője, a KDNP frakcióvezető-helyettese.

A Balaton az idén különösen vonzó célpont volt, és nemcsak a közvetlen vízparti rész: az attól távolabbi, beljebb található települések is sok látogatót fogadtak – derül ki az interjúból. Ez a nyár tehát soha nem látott tömegeket vonzott a Balatonra és környékére, utoljára az NDK-s turisták érkezésekor volt megfigyelhető hasonló jelenség.

Akadnak olyan települések, amelyek szinte teljesen elnémetesedtek, francia vagy holland kolóniákról is hallani,

sőt olyan belső-somogyi településről is tudni lehet, ahol a polgármester elmondása szerint három hét alatt öt házat vettek meg a németek. Aztán a csisztapusztai fürdő melletti településen, Buzsákon laknak már németek, hollandok, franciák, belgák, de még angolok is; mint Móring József Attila elmondta, itt hét-nyolc nációnak is van ingatlana, és ők olyan tulajdonosok, akik rendszeresen jönnek ide.

A képviselő szerint

a nyugati polgárok azért költöznek hazánkba, mert Magyarország biztonságos ország, illetve az sem mellékes, hogy az ő nyugdíjukból nálunk kényelmesen megélnek.

Az interjúban a képviselő arról is beszámol, hogy számos, külföldiek által lakott település létezik. Buzsák az egyik ilyen csomópont, de például már Újvárfalván és Szőkedencsen is egyértelműen megfigyelhető a folyamat. „Sokan vannak, akik kifejezetten a biztonságra hivatkoznak. Nem befektetési vagy üdülési célú ingatlant vesznek, hanem egyenesen ide költöznek.

Azt mondják, Németországnak már vannak olyan részei, amelyek élhetetlenné váltak a migránsok miatt. Nálunk pedig ezzel a jelenséggel nem kell számolni, biztonsággal és nyugodtan kimehetnek az utcára, és azt mondják, Magyarország csodálatos, és jól is érzik itt magukat”

– fogalmazott a képviselő.

Móring József Attila azt is elmondta: számos fejlesztést terveznek a környéken. Az egyik a Fonyódról induló, Csisztapusztát érintő kerékpárút, amelyik egészen Somogyvámosig, az ott található Árpád-kori templomig vezet majd. A fürdőnél, Csisztán pedig már épül a Berek-látogatóközpont. Ehhez a fejlesztéshez tartozik a Balatonfenyves–Csisztapuszta kisvasút építése, ahol már most ősszel megkezdődik a munka. Ha minden jól megy, akkor jövőre újra ki lehet vonatozni a fürdőhöz. Emellett terveznek egy nagy bicikliutat is, amely majd Balatonmáriafürdőt köti össze Mesztegnyővel.

Forrás: PestiSrácok.hu

(Kiemelt képünkön: Móring József Attila országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese beszédet mond a piarista vitorlástábor szezonnyitó ünnepségén Balatonberényben 2020. június 16-án. MTI/Varga György)

Iratkozzon fel hírlevelünkre