Összefogás született Erdővidék fejlesztéséért

Az RMDSZ háromszéki szervezete Baróton mutatta be Erdővidék 2030 címmel a térség fejlesztéséről szóló programot, amely a vidék oktatását, infrastruktúráját, turizmusát és gazdaságát érintő fejlesztésekről szól.

Együttműködési megállapodást írtak alá a megyei és erdővidéki önkormányzatok vezetői, vállalva, hogy összehangolt munkával a térség fejlesztéséért dolgozzanak, ezzel biztosítva jobb életkörülményeket az erdővidéki lakosságnak.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke részleteiben ismertette a Potsa József Megyefejlesztési Terv részét képező Erdővidék 2030 programot, amely a beruházások mellett a térség belső értékeit, lelkét is meg kívánja mutatni.

– A megyei önkormányzat a helyi tanácsokkal együttműködve fejlesztéseket eszközöl, viszont tartalommal, lélekkel és munkával csak a helyiekkel közösen lehet igazán életre hívni – jelentette ki az erdélyi politikus.

Tamás Sándor elmondta, a program Erdővidék út-, víz- és csatornahálózatának kiépítése mellett, az egészségügyi rendszer fejlesztéséről, a turizmusban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázásáról, az agrárium támogatásáról, a minőségi oktatásról szól. Hozzátette: támogatják a közösségerősítő, identitásmegőrző kezdeményezéseket, valamint szorgalmazzák, hogy minden településen készüljön helyi értéktár, amely az adott közösség számára fontos helyi értékeket, hagyományokat gyűjti össze.

Emellett továbbra is számítanak a fiatalok munkájára. Kezdeményezni fogják, hogy a Háromszéki Ifjúsági Tanács égisze alatt minden településen legyen fiatalokat tömörítő, működő szervezet. Az általuk megfogalmazott igényekre, célkitűzésekre támogatást nyújtanak.

Barót község a jó példa

Nyolc évvel ezelőtt a baróti közösség az új kezdet mellett döntött, fogalmazott Lázár Kiss Barna András, Barót polgármestere, ezúttal is megköszönve a bizalmat.

– A munka eredménye jól látszik. A korábbi városvezetéshez képest ma nincs cirkusz és van aszfalt. Partnerséget kerestünk és ajánlottunk mindenkinek, aki Barótért tenni akart – mondta a székelyföldi városvezető. – Térségünkben zajlik a megye jelenleg legnagyobb infrastrukturális fejlesztése, van megoldás a víz- és szennyvízhálózat kiépítésére, kimozdítottuk a holtpontról az új iskola ügyét, amely szemmel láthatóan épül, megnyitjuk a térség turisztikai információs irodáját, bővítjük a sportolási és szabadidős lehetőségeket – tette hozzá.

A baróti polgármester szerint az RMDSZ helyi és országos szervezete összehangolt munkájának köszönhetően sikerült megteremteni  a biztos alapokat a további építkezésekre.

Összefogással jobb eredményt lehet elérni

Balázsi Dénes, Bardoc  település húsz éve regnáló polgármestere kiemelte, az elért eredmények egy csapat munkáját dicsérik. Arra biztatta jelölttársait, ennek mentén gondolkodjanak és tervezzenek az elkövetkezőkben is, vagyis mindig válasszák az összefogást a széthúzás helyett.

– Nem azt kell keresnünk, ami széthúz bennünket, hanem azt, ami összetart. Erre van szükségünk nekünk, nőknek, ez működtet bennünket, de ez viszi előre a családjainkat, és ez a magatartás építi Erdővidéket, a közösségeinket is – mondta az erdélyi politikus.

– Ha nincsen hitünk, akkor nem egy konkrét cél felé igyekszünk minden erőnkből, csak sodródunk és malmozunk – emelte ki felszólalásában Csog Gyöngyi, az RMDSZ Baróti Nőszervezetének képviselője, arra kérve az erdővidéki önkormányzati vezetőket, hogy legyenek partnerek ebben a munkában, támogassák a nőszervezet tevékenységét.

Erdővidéken két településen működik ez a kezdeményezés, amelyet kiterjesztenének a többi községre is a közösségükért tenni akaró hölgyek bevonásával.

– Az RMDSZ-nek köszönhetően Baróton és erdővidék településein van csapat, vízió, akarat és tudás, ugyanakkor van erő is megvalósítani az elképzeléseket – emelte ki Váncza Tibor, az RMDSZ Erdővidéki Szervezetének elnöke a precedens értékű kezdeményezés kapcsán. – Csupán a helyieken múlik, hogy a fejlesztés útját vagy a bizonytalanságot választják. Ma nem elég jó pályázatot írni, azt meg is kell valósítani; nem elég szépen beszélni, fel kell tűrni az ing ujját és dolgozni is kell – fogalmazott.

A fiatalok itthon tartása a cél

Az Erdővidék 2030-as fejlesztési terv egyik fontos részét képezik a fiatalok. A baróti önkormányzat fiatal tanácsosjelöltje, Ráduly Antal Róbert felszólalásában kiemelte, a program többek között az itthon maradásukat szolgálja. Ebben a munkában kívánnak ők is feladatot vállalni. – Szülővárosom sokkal fontosabb pozíciót fog betölteni a következő időszakban, hiszen Barót nemcsak egy térségi város, hanem Erdővidék fővárosa. Az előttünk álló évek meghatározóak lesznek. Jómagam szülővárásom és Erdővidék mellett döntöttem, mert a jövő itthon van – szögezte le a fiatal tanácsosjelölt.

Az Erdélyi helyhatósági választásokról bővebben itt olvashatnak.

Forrás: RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája

A fiatalok kezébe adná Háromszék jövőjét az RMDSZ

RMDSZ: Legyen Sepsiszentgyörgy Székelyföld gazdasági központja!

Székelyföldi búzaösszeöntés: töretlen a székely nemzet összefogása

Kiemelt képünk forrása Tamás Sándor hivatalos Facebook-oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre