Soltész: A hit mellett fontos a tudás, a közösségszeretet és a közösség szolgálata is

A koronavírus-járvány második hullámában egyszerre kell fenntartani az oktatás és a gazdaság működőképességét Magyarországon - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény új épületegyüttesének átadásán, Szécsényben.

Soltész Miklós aláhúzta:

a vírushelyzet sok mindent felülírt, ám a felnőtteket most is kötelezi a gyerekek sorsáról való gondoskodás. A kormánynak pedig az a feladata és felelőssége, hogy – „látva, mekkora terhet jelentett a szülőknek és a pedagógusoknak a tavaszi átállás – amennyire lehet, ne jöjjön vissza az az időszak, és vigyázzunk egymásra, gyermekeinkre”

– mondta.

Hozzátette: a kormánynak a gazdaságot is óvnia kell, fenntartva mindkét terület működőképességét, hiszen „ha le kell állni, az szegénységet jelent, holott mára elértük, hogy harmadával alacsonyabb a szegénységben élők száma, mint egy évtizede”. Ez idő alatt több mint 900 ezer embert emelt ki a szegénységből az, hogy van állása, ezért a munkahelyeket meg kell őrizni – mondta.

Emlékeztetett: tíz éve Nógrád megyét még hatalmas munkanélküliség, sok nehézség, szenvedés és többnyire lepusztult infrastruktúra jellemezte. Úgy értékelte: mára visszatért a megyében élők becsülete, tisztelete, mint ahogyan ez a vidék is újra bekapcsolódott az ország vérkeringésébe. A helyiek becsületesen élnek és dolgoznak, így megérdemlik a kormány támogatását is – jegyezte meg.

Itt is sok nehéz helyzetben lévő családnak jelentett könnyítést a gyermekétkeztetés kiemelt támogatása – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Közlése szerint az elmúlt tíz évben az erre fordított forrás háromszorosára, 87 milliárd forintra nőtt, és ugyancsak komoly segítség, hogy ma már minden nappali tagozatos diák – 1,2 millió fiatal – ingyenes tankönyvellátásban részesül.

Az új, gimnáziumi osztálytermeket és kiszolgáló helyiségeket, továbbá egy 1000 négyzetméteres tornatermet magában foglaló épületegyüttesről szólva Soltész Miklós arról beszélt: talán a legfontosabb, hogy az iskolában milyen útravalót kapnak a gyerekek.

A szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény névadóját, II. Rákóczi Ferenc gyermekkori nevelőjét, ferences rendi papot a tudás szeretete és tisztelete mellett a szolgálat is jellemezte. Életútja példa az intézményben dolgozók és tanulók számára – folytatta Soltész Miklós.

Kitért arra is, hogy az egyházi iskolák országszerte azt sugározzák: a hit mellett fontos a tudás, a közösségszeretet és a közösség szolgálata is. Ezt fontos továbbadni a következő generációknak, melyben az állami és helyi segítség, illetve összefogás egyaránt nélkülözhetetlen.

A most átadott beruházás is egy ilyen együttműködés eredménye, melyhez a kormány uniós forrásból mintegy 500 millió forinttal, az egyház 600 millió forinttal, az önkormányzat pedig 140 millió forint értékben járult hozzá – közölte.

(MTI)

Kiemelt képünkön Stayer László polgármester (Fidesz-KDNP), Selmeczi Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója, Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselő és Szenográdi Tamás intézményvezető átvágja a nemzeti színű szalagot a szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény új épületegyüttesének avatásán 2020. szeptember 14-én. MTI/Komka Péter