Erős magyar képviseletet kíván létrehozni az RMDSZ Kolozs megyében

Vákár István a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, de korábban egy éven át elnöki szerepet is betöltött. Az elmúlt időszak sikereiről, illetve a jövőt érintő tervekről beszélgettünk.

– Melyek az elmúlt időszak legkiemelkedőbb sikerei?

– A magyarlakta településeknek a jövedelemadó és az ÁFA visszaosztásából jelentős összegeket tudtunk biztosítani különböző fejlesztési, modernizációs célokra. A magyar közösség számára sokat jelentettek a különböző útfelújítások; elkezdődött a Szilágy és Kolozs megye vízhálózatának felújítására irányuló befektetés is, melynek révén a háztartások 95% százalékában lesz vezetékes ivóvíz, valamint a 2000 főnél nagyobb lakossággal rendelkező településeken a kanalizálás is megoldódik.

A Bánffy-palota felújítása a mi kezdeményezésünkre kezdődött el; ezelőtt két évvel fogadtuk el a restaurálási tervet, idén háromszorosára növeltük a felújításra szánt költségvetési összeget.

Kiemelt támogatásban részesültek a magyar civil-, ifjúsági és kulturális szervezetek, és igyekeztünk az egyházközségek javítási munkálatait is hathatósan támogatni. A megyei könyvtárban kialakított magyar részleg is az RMDSZ-frakció munkájának eredménye.

Felújítás alatt Kolozsvár gyöngyszeme, a Bánffy-palota Fotó: Vákár István

A Bánffy-palota Kolozsvár egyik gyöngyszeme. Mik a tervek az épülettel, milyen intézmény(ek) kapnak helyet benne?

– A barokk Bánffy-palota nyugati homlokzatának felújítása a végéhez közeledik, hamarosan lebontják az állványokat, folyamatban van a hátsó homlokzat restaurálása is. A befektetés összege 4,5 millió lej (közel 350 millió forint), amelyet teljes egészében megyei költségvetésből finanszíroztunk. A következő mandátumban pedig támogatni fogjuk a munkálatok folytatását, amelyek a belső szárnyak felújítására és az udvarra terjednek ki.

A Bánffy-palota jelenleg a Művészeti Múzeumnak ad otthont.

– Az RMDSZ egy élhetőbb Kolozsvárért és Kolozs megyéért száll ringbe. Milyen célkitűzéseik vannak pontosan? 

– Kiemelt célkitűzésünk egy olyan Kolozs megye kiépítése, amelyet mindenki otthonának érezhet, amely élhető és fejlődő.

Jobb életminőséget, versenyképes gazdaságot, a tömegközlekedési hálózat bővítését, park and ride parkolók létesítését szeretnénk, amelyek tehermentesítik a kincses város forgalmát.

Továbbá bicikliutak kiépítését tervezzük a metropolisövezetben, a városokban, községekben, amelyekre európai uniós finanszírozást is lehet lehívni.

Folytatni kell az elkezdett projekteket, ilyen a gyerekkórház megvalósítása, amelyre reményeink szerint szintén sikerül uniós forrásokat elnyerni. A kórházak modernizációját továbbra kiemelten kell kezelnünk.

Az RMDSZ jelöltjei Kolozs megyében Kolozsvár főterén Fotó: Vákár István

– Hogyan látja Kolozs megye, azon belül a magyar közösségek jövőjét?

– Kolozs megyében százezer magyar ember él. Az elmúlt periódusban a Kolozs megyei magyar oktatás is jelentős fejlődésen ment keresztül – ennek a folyamatnak folytatódnia kell.

Ha a magyar közösség bizalmat szavaz nekünk szeptember 27-én, és erős magyar képviseletet tudhatunk magunkénak a megyei tanácsban, akkor a továbbiakban is érvényesíteni tudjuk a magyarlakta települések és közösségünk érdekeit.

 

Kiemelt képünkön Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Vákár István. Fotó: Vákár István

Iratkozzon fel hírlevelünkre