Új raktárat kapott a református szeretetszolgálat

Átadták a Magyar Református Szeretetszolgálat raktárépületét pénteken a Hajdú-Bihar megyei Ebesen. A beruházás egy 650 millió forintos infrastrukturális fejlesztés részeként valósult meg.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára utalt rá, hogy a kormány az Európai Unióban egyedülálló módon segíti a karitatív munkát Magyarországon és a Kárpát-medencében.

Hozzátette: hazánkban hat nagy és három kisebb karitatív szervezet gondoskodik a rászorulókról, közülük nyolcat a történelmi egyházak működtetnek. A nagy szervezetek, köztük az MRSZ 650-650 millió forint, a kisebbek 200-200 millió forint támogatást kaptak a munkájukhoz.

Ebből a forrásból az ebesi mellett további tizenegy logisztikai bázis, nagyobb raktár, illetve huszonkét kisebb, regionális bázis, vagy iroda épült fel – mutatott rá az államtitkár.

Soltész Miklós szerint a karitatív szervezetek sokat segítettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A szervezetekkel együtt úgy döntöttek, hogy a felajánlásokból nyolc kórháznak, köztük a debreceni Kenézy kórháznak adományoznak egy-egy személygépkocsit a további védekezés támogatására – jelentette be az államtitkár.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára jelezte: ebben a költségvetési ciklusban 4,5 milliárd forint pályázati forrást biztosítottak a karitatív szervezeteknek munkájuk támogatására.

Biztosította a jelenlevőket, hogy a következő európai uniós költségvetési időszakban is segíteni fogják a karitatív szervezetek munkáját.

Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Juhász Márton, az Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója, Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Fekete Károly püspök, Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Szabóné Karsa Mária polgármester, Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Bukáné Zakar Zsuzsanna lelkész, Oláh István, az alapítvány kuratóriumi elnöke és Lutár Balázs, az alapítvány igazgatóhelyettese átadja a Magyar Református Szeretetszolgálat raktárépületét Ebesen 2020. szeptember 4-én. MTI/Vajda János

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára az avatáson a társadalmi szolidaritás visszaépítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: a szolidaritás mindannyiunk ügye, a helyi közösségeké, az önkormányzatoké, a helyben élő embereké, az egyházé, és a kormányé is.

Az államtitkár szavai szerint a szociális szférában és a gyermekvédelemben a kormány kiemelten számít az egyházak szerepvállalására.

2010 óta a szociális területen 15-ről 25 százalékra, a gyermekvédelemben 7-ről 60 százalékra nőtt az egyházak jelenléte – mutatott rá a szociális ügyekért felelős államtitkár.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a választókerület ékkövének nevezte Ebest, amely két nagyobb város, Debrecen és Hajdúszoboszló között jó példával szolgál, hogyan lehet helytállnia egy összetartó közösségnek.

Fekete Károly, tiszántúli református püspök köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a szeretetszolgálat kellő bölcsességgel használja majd új logisztikai központját annak érdekében, hogy továbbadja az adományokat a rászorulóknak.

Oláh István, az alapítvány kuratóriumi elnöke azt emelte ki, hogy a mostani beruházás eredményeként először van saját, és nem bérelt logisztikai bázisa és raktára a szeretetszolgálatnak.

Lutár Balázs, az alapítvány igazgatóhelyettese, és Juhász Márton, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondták: a 650 millió forintos beruházás eredményeként az ebesi raktár mellett Gelénesen 200 négyzetméteres logisztikai központot hoztak létre, további három településen, Pécsett, Szentesen és Alsóörsön pedig adománykoordinációs pontokat alakítottak ki. Az ingatlanfejlesztéseken túl eszközöket, gépeket, felszereléseket, informatikai eszközöket, valamint négy személyszállításra és adományszállításra alkalmas gépjárművet is beszereztek.

Az ebesi raktárban helyezik el a református szeretetszolgálat kutató- és mentőcsoportjának felszerelését is. A 16 fős csapat tagjai többek között kutyás mentőakciókban és eltűnt személyek kutatásában, katasztrófahelyszíneken sürgősségi és egészségügyi alapellátás biztosításában, valamint műszaki mentésben tudnak segítséget nyújtani.

A mentőcsapat vizsgát tett tagjainak az avatóünnepségen Kovács Ferenc dandártábornok, a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató adta át az igazolványokat megjegyezve, hogy a csapat tagjai immár az ország egész területén, de a határokon túl is részt vehetnek a segítségnyújtásban.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Magyar Református Szeretetszolgálat raktárépületének átadásán Ebesen 2020. szeptember 4-én. MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre