Semmi extrát nem kell tennünk az elsőseinkkel, csak szeretni őket

Megnyíltak az iskolák kapui. Néhol lázmérővel, másutt maszkban fogadják az elsősöket. A kis arcokra kiült rémület és ijedség jól jelzi, hogy szokatlan helyzettel találták szemben magukat a tanárok és a szülők is. Az általunk megkérdezett nevelésfejlesztő szakértő szerint most az a legfontosabb, hogy az eddigi természetességgel vegyük körbe a hétéveseinket.

A mai napon megkezdődött a tanítás – az első osztályt elkezdő gyerekek ma lépik át legelőször az iskola küszöbét. Sokan közülük ijedten, szorongva várják mindazt, ami előttük áll. A beszoktató foglalkozások alatt a tanárok hamar szembesülhettek az oktatást nehezítő ténnyel: a vírusjárvány miatt az óvodákban teljesen elmaradt az iskolára történő felkészítés.

Sem a diákoknak, sem a tanároknak nem könnyű most a helyzete. A tanítók feladata lett, hogy megtanítsák a gyermekeket mindazokra az iskolakezdéshez szükséges ismeretekre, amiket normál menetben az óvodában kellett volna elsajátítaniuk.

Mit tehetnek a szülők, hogy ezt a feszültséget csökkentsék? Sárosdi Virág, a Skillo.hu ötletgazdája is érzékeli az intézménytől elszokott gyerekek nehézségeit. Az ilyen korú gyermekek fejlesztése érdekében tanfolyamokkal segítő tanácsadó szerint a legfontosabb, hogy a szülők az otthoni természetességet sugározzák a család iskolakezdéssel megváltozott életállapotában is.

– Ezek a kis elsősök, és általában a többi iskolás sem volt fél éve semmilyen intézményben. Egy ilyen helyzetben, tapasztalatok híján, nehéz bármiféle tanácsot osztani. Sokat segít, ha a szülők, ameddig csak lehet, elkísérik az elsős gyermeküket. Sajnos ennek lehetősége is leszűkül a különböző szabályozások miatt. Fontos, hogy őszintén elmondjuk a gyerekeknek, mit szolgálnak ezek az egészségügyi előírások. Eközben arra is érdemes odafigyelnünk, hogy felesleges terhet ne tegyünk a gyerekeink vállára.

Engedjük be a gyerekeinket az életünkbe! – Sárosdi Virág a Vasárnapnak

A megértésben és az új helyzetek feldolgozásában egyaránt segíthet, ha már odahaza eljátsszuk a gyerekekre váró iskolai szituációkat. Összességében elmondhatjuk: a benső családi élet szerepe jelentősen felértékelődik;

most van csak igazán jelentősége!

A tanárok találékonysága, játékossága szintén nagy segítség lehet!

 

Gável András

Iratkozzon fel hírlevelünkre